Двама американски астронавти излизат в открития космос, за да монтират адаптер за скачване на новите пилотирани кораби Крю…

1
129
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: астронавтите на НАСА Ендрю Морган (вляво) и Ник Хейг позират пред скафандрите си, с които днес ще излязат в открития космос. Photo credit : NASA

21 август 2019 г. 14:30 ч. 

Светослав Александров. Следващите дни, седмици и месеци ще са изключително натоварени по отношение на програмата на НАСА за стимулиране на частните компании, които съвсем скоро ще започнат да превозват астронавти до Международната космическа станция. Днес астронавтите Ендрю Морган и Ник Хейг имат много отговорна задача – те ще трябва да излязат в открития космос, за да монтират адаптер за скачване на новите американски пилотирани кораби „Крю Драгън“ и „Старлайнър“. 

Напомням на читателите, че адаптерът IDA-3 бе изпратен успешно в космоса на борда на американския кораб „Драгън“ през месец юли тази година. Адаптерът е обозначен като №3, но тук трябва да подчертая, че първият адаптер бе изгубен по време на аварията на „Драгън“ през юни 2015-та. Вторият адаптер обаче бе доставен през 2016-та и монтиран успешно. Именно към него през март т.г. се скачи първият кораб от серията „Крю Драгън“. 

Хейг и Морган ще излязат от външната страна на МКС в около 15:20 ч. българско време, но имайте предвид, че това е ориентировъчен час. Случва се подготовката за „космическата разходка“ да избърза и астронавтите да излязат по-рано. И обратното, ако настъпи някакво забавяне, „космическата разходка“ ще започне по-късно. 

Междувременно Боинг и СпейсЕкс се готвят за поредните тестови полети на „Крю Драгън“ и „Старлайнър“, които са планирани за тази есен. Много от проблемите, които забавиха двете компании през изминалите месеци и години, са вече в историята. 

През лятото на 2018-та година, по време на изпитанието на „Старлайнър“, Боинг се сблъска с неочаквана авария на двигателите на сервизния модул. Аварията отложи дебюта на кораба с повече от година. Но през месец май компанията повторно изпита кораба и този път всичко бе наред. Междувременно изстрелването на ракета „Атлас 5“, планирано за края на юни, бе отложено поради съмнения в качеството на изработка на един от компонентите. Ракетата успешно излетя преди броени дни, с което затвърди 100%-товата си надеждност. 

Сега Юнайтед Лонч Алайънс ще се фокусира върху старта на „Старлайнър“, който, на фона на останалите дреболии, е планиран за месец октомври. Скоро след това ще бъде проведен втори тестов полет, включващ изпитание на системата за аварийно спасяване. В случай че те минат по план, може да има и пилотирана мисия (все още насрочена за края на 2019-та година). Дали това ще стане обаче, зависи от НАСА. Според думите на директора Питър МакГрат, „ние може да твърдим, че сме готови, но докато НАСА не потвърди, че е готова, няма да изстрелваме“.

През месец март СпейсЕкс проведе първата демо мисия на „Крю Драгън“ до Международната космическа станция в безпилотен режим. Полетът бе напълно успешен. За съжаление по-късно при допълнителни тестове на вече върнатата капсула, настъпи авария, която доведе до разпадането ѝ. По информация от СпейсЕкс разследването е на финалната права и през септември то ще приключи окончателно. Следващият полет на „Крю Драгън“ е планиран за октомври-ноември, когато ще бъде изпитана системата за аварийно спасяване по време на ракетно изстрелване. „Веднага след това, надяваме се още тази година, ще проведем втората демо мисия до Международната космическа станция“, съобщава Ханс Конигсмен, вицепрезидент на СпейсЕкс. Тази мисия ще е пилотирана, с астронавти Боб Бенкен и Дъг Харли. 

Фактът, че двата пилотирани полета на СпейсЕкс и Боинг са насрочени за края на годината, е почти сигурен показател, че вследствие на някои дребни отлагания те ще бъдат отложени за началото на 2020-та. Но всичко по реда си. Нека СпейсЕкс да проведе втория си безпилотен тест, а Боинг – двата си безпилотни полета и тогава ще започне превозът на хора. 

Хубавото е, че през 2019-та година корабите „Крю Драгън“ и „Старлайнър“ най-сетне са готови за първите си изпитателни мисии, които е сериозен пробив на фона на дългогодишните отлагания. Ако мартенската мисия на „Крю Драгън“ е някакъв показател, очаква ни чудесно бъдеще. 

Наблюдавайте днешната космическа разходка НА ЖИВО на този линк!

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/