Маска на срама: Вижте как са наказвали клюкарите в древни времена

2
142
Добави коментар
setlans
setlans

Маска на срама: Вижте как са наказвали клюкарите в древни времена

Случвало ли ви се е да говорите зад гърба на хората? Ако отговорът ви е положителен, то радвайте се, че не живеете в Средновековието и Ренесанса.

В тези периоди е имало определени методи, ритуали и наказания, за контрол и санкция при лошо поведение. Един от начините за наказване на клюкарите е насилствено поставяне на маската на срама.

В Германия, тази маска се е наричала Schandmaske (букв. маска на срама).

В половин Европа, хората са използвали такива маски и в 18 век, едновременно с Просвещението и американската и френската революции.

Снимка: cvltnation

Целта на маските е проста: лица, които са извършили някакъв вид социално (или криминално) престъпление ще трябва да носят маската на срама. По този начин цялата общност ще узнае какво са направили.

Обърнете внимание на снимката, в която се вижда, че вместо обикновен човешки нос, маската има свинска зурла. Тя, разбира се, нарочно е изработена по този начин, за да знаят хората, че носителят на маската се е държал като прасе – бил е измамник.

Маската, която има дълъг език е предназначена за клюкарите.

Очевидно за европейците засилването на културните норми и очаквания е било мисия с особено значение, щом се е стигнало да развиването на такива интересни и необичайни методи.

Въпреки това, до каква степен тези спорни методи са били успешни, ние не можем да ви отговорим.

Можете да ни подкрепите, като ни последвате в социалните ни мрежи Фейсбук и Туитър!

Сетланс