Какво да правим ако ни ужили пчела, оса или ни опари медуза?

1
156
Добави коментар
vocala
vocala

През лятото може да ви ухапе пчела, оса или стършел, да ви опари медуза в морето.

Няма страшно – за повечето хора ужилването не крие риск от алергична реакция, само е болезнено. Можете да се справите с подръчни средства.

Трябва обаче незабавно да търсите медицинска помощ, ако след ухапване от насекомо се появят затруднено дишане, оток в устата или гърлото, проблеми с говора, обриви по кожата, слабост, световъртеж. Това са признаци на алергична реакция, срещу която мерки трябва да предпише лекар.

Мястото на ухапването се зачервява и подува, но ако няма усложнения, отокът преминава за ден-два.

Трябва да внимавате, когато се храните на открито – ароматите бързо привличат оси и пчели, а ухапването в устата е особено неприятно.

При инцидент с насекомо, ако жилото е останало, го извадете с дезинфекцирани пинсети. Не стискайте мястото, защото може да се разнесе впръсканата в кожата отрова. Наложете студен компрес или сложете бучка лед.

Народната медицина съветва веднага да натъркате пострадалото място с разрязана скилидка чесън.

Когато болката поотмине, намокрете памучно тампонче или чиста платнена кърпа в разтвор от хлебна сода и дръжте върху отока 15-20 минути. Разтворът се прави от 1 ч.л. сода и 1 ч.ч. вода.

При ужилване помагат и листа от живовляк. Необходимо е добре да ги размачкате, за да излезе сокът им и да залепнат върху кожата.

На море неприятно може да е опарването от медуза. Край българското черноморие има над 2000 вида, но те не са опасни. Може да са рискови само за хората, предразположени към алергии, за малките деца и възрастните над 70 години.

За алергична реакция към опарване от медузи предупредителните знаци са като при ухапване от насекоми – затруднено дишане, световъртеж, бързо разпространяващ се обрив, подобен на опарване от коприва, гадене, мускулни спазми, ускорен пулс.

Първата помощ е бързо да остържете полепналите по кожата клетки от мекотелото, които продължават да преливат токсините си. Това може да стане под наклон с ръба на пластична карта, с тъпата страна на нож, с мида с гладки краища. След това обилно изплакнете засегнатото място с оцет.

Някои ужилвания на медузи причиняват болка и сърбеж 2-3 дни. Ако мястото стане много болезнено, започва да се подува или се образуват рани, посещението при лекар е задължително.

При умерен дискомфорт помагат компреси с топла или с много студена вода, с разтвор на сода за хляб или на винен оцет.