Министър Танева: Интензитетът на разпространение на африканска чума по свинете намаля драстично

1
143
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Интензитетът на разпространение на африканска чума по свинете в страната е намалял драстично и кризисната ситуация е овладяна. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Тя обясни, че в последните 22 дни няма нито едно регистрирано огнище на заболяването, като от 1 август до този момент са регистрирани само 4 от всички 35 огнища, регистрирани до този момент от началото на лятото в България.

„Статистиката е категорична – интензитетът е драстично намалял. В последните 40 дни от тези 5 случая само един е в индустриален обект, макар и със значително по-малко брой свине, отколкото в началото на кризата. Можем да заключим, че интензитетът е драстично намалял и кризисната ситуация е овладяна. Това не означава обаче, че всичко спира дотук“, заяви министър Танева.

Тя уточни, че трудното за всички, засегнати от заболяването, тепърва предстои. След като вирусът вече е регистриран на територията на страната, усилията трябва да бъдат продължени и в посока начин на отглеждане на домашните свине, за да може пораженията да бъдат минимализирани.

„С 20% е намаляло поголовието на свине заради африканската чума. Общият брой на засегнатите свине е близо 132 000“, обясни министърът.

Десислава Танева допълни, че на практика е останало само едно огнище, чието унищожаване не е приключило. Това е свинекомплексът в Голямо Враново.

По информация на Българската агенция по безопасност на храните в началото на идната седмица дейностите ще приключат и там, като след това ще се премине към почистващите и дезинфекционни дейности, каза още министърът.

 „Наличието на вируса засяга цялото общество, ние трябва да сме в достатъчна степен информирани за това заболяване и за необходимите мерки за ограничаване на разпространението му. В този смисъл основна част от обществото, от което и пряко зависи разпространението, респективно ограничението на този вирус, са ловците. В процедура е приемането на изменение на Закона за лова с цел да се допусне чрез издаване на заповед, по възможност дадена от закона във връзка с африканската чума по свинете, санитарен отстрел на дива свиня по-рано от обичайния срок за откриване на ловния сезон и по-дълго след обичайния му край. Имаме амбициозен план този сезон за категорична депопулация на дивата свиня, основен резервоар на разпространение на вируса африканска чума по свинете. С тази законова промяна се надявам този план ще бъде изпълнен и да имаме добър резултат“, обясни Танева.

По отношение на сегашните ограничения за инфектираните зони Десислава Танева припомни, че случаите на африканска чума по свинете при дивата свиня са 58. Предприети са необходимите мерки, като са отстреляни близо 2 000 диви свине. Изградени са над 400 капани в държавните горски стопанства и над 200 в ловните сдружения. Има активно претърсване за трупове в инфектирани зони, които са 49, както и различен по вид ограничения, каза още министър Танева.