Не вярвах, че е толкова вкусно, докато не опитах: Сладкото от люти чушлета подпалва сетивата и глези небцето

1
144
Добави коментар
albenapet
albenapet

Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Ако само мисълта за сладко от люти чушки ви кара да извърнете глава в отвращение, помислете още веднъж, преди да откажете да го опитате. Всъщност съчетанието на люто и сладко е известно от дълги години в сладкарството и се ползва с успех в едни от най-любимите видове шоколад, например.

Непременно опитайте тази рецепта за лютиво сладко и със сигурност ще бъдете очаровани от вкуса му! Ето как се прави най-вкусното сладко от люти чушлета :

Сладко от люти чушлета:

Продукти:

3 кг червени чушки

500 гр.червени люти чушки

300 мл ябълков оцет

200 мл вода

2 кг захар

1 кг желираща захар

2 бр.лайм (НЕ заменяйте с лимон!)

1 пак.лимонтузу (8 – 10 гр.)

Приготвяне:

Нека започнем с това, че лютивината на сладкото зависи от вида люти чушки. Ако използвате т.нар. „румънки“ или халапеньо, ще се получи доста по-лютиво, отколкото ако се ползват „рибки“.

1. Червените чушки се изпичат, задушават в съд под капак (или в найлонов плик), обелват се и се почистват от семките, а след това се нарязват на ситно с блендер или в месомелачка.

2. Лютите червени чушки се нарязват на едро, поставят се в тенджера с оцет и вода и се сваряват до омекване. Оставят се да се охладят и се претриват през гевгир или се ползва машинка за отделяне на семки и люспи. Течността, в която са се варили също се използва в сладкото.

ВНИМАНИЕ! Ползвайте ръкавици, когато работите с лютите чушки, особено ако ще претривате през гевгир. В случай че хубаво се подлютите трябва да знаете, че измиването с вода НЕ помага. Измийте се с ракия или спирт!

3. В съда, в който ще се приготвя сладкото, се смесват червените чушки и пюрето от лютите чушки. Прибавят се двата килограма обикновена захар и изваряването започва при непрекъснато бъркане.

4. Десет минути преди да свалим от огъня, се добавя кората на единия лайм. Кората се остъргва внимателно с ренде (за да се вземе само повърхностния зелен слой, без да се използва бялата част, която горчи) или с белачка за картофи, или пък със специален инструмент за кори.

5. Пет минути преди да свалим от огъня, се добавя и желиращата захар, разбърква се добре. Прибавя се и лимонената киселина, както и сокът от двата лайма.

6. Кората на втория лайм трябва да е предварително отделена, защото след изтискването на сока отделянето на кората ще бъде доста неудобно и трудно.

7. Без да чакаме да се охлажда, сладкото се налива в чисти бурканчета. На дъното на всяко бурканче поставяме по 2-3 корички лайм и пълним с мармалада. Затваряме капака и обръщаме бурканчетата с капака надолу. Комбинцията от пушек (печените чушки), лютивина и лайм ражда онзи невероятен вкус, за който използваме термина умами. Мармаладът е подходящ да се поднесе със различни сирена, риби, месо. От дадените количества в рецептата се получават 12 бурканчета от по 100 мл.

Успех!