Защо са важни кляканията с щанги

1
120
Добави коментар
vivi805
vivi805

09/09/2019

от Екип GOLD SARMS

Клякането се счита за едно от най-важните упражнения не само в силовите спортове, но и при общата физическа подготовка, а също така се използва като спомагателно упражнение при тренировките на спортисти от почти всички спортни дисциплини.

Кляканията са ненадминати упражнения за долната част на тялото. Освен това думите „за долната част на тялото“ не са толкова важни. Почти невъзможно е да се развие функционална сила без клякания: тяхното изпълнение включва всички мускули на краката, натоварва пресата и долната част на гърба. Извършването на клекове изисква притокът на голямо количество кръв и кислород към краката – в края на краищата това е една от най-големите мускулни групи в човешкото тяло. А това означава, че сърцето и белите дробове също ще бъдат включени в работата.

Безтегловните клякания се използват като общо укрепващо и рехабилитационно упражнение. В допълнение, това е единственият сигурен начин да усъвършенствате правилната техника на упражнения и да подготвите мускулите и долната част на гърба за по-сериозни натоварвания.

Клякания с допълнителни тежести (мряна, дъмбели, тренирачка), заедно със мъртва лифт, създават най-добрите условия за набиране на сила и мускулна маса на цялото тяло. Това е много енергоемко упражнение и следователно неговото изпълнение създава и идеални условия за борба с излишното тегло и изгаряне на ненужните телесни мазнини.

Опции за упражнения

Има голям брой начини за изпълнение на това упражнение: клекове с мряна или дъмбели, клякания с допълнително тегло и без него, клякания на единия крак и т.н.

Проучванията на Американския институт по спортна медицина показват, че кляканията не само укрепват мускулите, но и укрепват сухожилията на коляното. Също така, предимството на кляканията е, че това е упражнение с множество стави, при което движението на тазобедрените, коленните и глезенните стави трябва да бъде координирано, което увеличава стабилността на връзките мозък-мускул.