Защо мускулите болят след тренировка

1
172
Добави коментар
vivi805
vivi805

09/11/2019

от Екип GOLD SARMS

Със сигурност поне веднъж в живота всеки човек е изпитвал мускулна болка след упражнения, която често се счита за незаменим атрибут на мускулния растеж. Мускулната болка, като правило, се появява 1-2 дни след тренировка при спортисти и хора, занимаващи се с физически упражнения след продължителна почивка или които са преминали на ново ниво на стрес. Болезнените мускули могат да възникнат след тренировка, когато спортист изпълнява сила или нови упражнения, в които участват мускули, които не са били използвани преди. Най-често начинаещите изпитват мускулна болка, подлагайки се на силен стрес без подходяща адаптация. Това състояние се нарича krepatura, а болката се дължи на микротравми и възпаления в мускулите, а не както погрешно се смяташе преди – поради млечна киселина.

В момента има няколко основни теории за появата на мускулна болка след упражнения. И днес, използвайки различни данни, най-накрая ще разберем дали мускулите наистина трябва да болят, за да растат и защо това изобщо се случва.
Теория 1. Натрупването на млечна киселина

Млечната киселина е метаболитен продукт, който се появява по време на производството на енергия в клетката. Да предположим, че мускулните болки са защо.

Вземете професионалист от кросфит, който изпълнява невероятна работа в една тренировка. Представете си колко млечна киселина се произвежда в него по време на тренировка е като да опитате да измерите езеро с халба бира. Но мускулите на добре трениран спортист не винаги ще боли (или не толкова много), въпреки огромното отделяне на млечна киселина, което означава, че причината най-вероятно не е в млечната киселина. От друга страна, това може да бъде оправдано с факта, че мускулите на професионален спортист ще съдържат голям брой митохондрии, които могат да усвоят млечната киселина възможно най-бързо. Но защо тогава, ако спортист, свикнал да работи с голям обем, провежда повече силови тренировки, с които не е свикнал, това ще се отрази и в болката след тренировка, въпреки големия брой митохондрии? Изводът тук може да бъде направен само един – млечна киселина, дори ако е свързана с болка, тя е доста косвена.

Изследвания на мускулни влакна на спортисти, използващи мускулна биопсия, проведени от Лабораторията по основни проблеми на теорията на физическата и техническата подготовка на спортистите от Спортния изследователски институт, показаха, че причината за болката е следната. При нетрениран човек миофибрилите с различна дължина присъстват в мускулните влакна: къси и дълги. С ексцентричните упражнения късите миофибрили се късат. При редовни тренировки миофибрилите във вътрешността на мускулните влакна стават с еднаква дължина и вече не се появява силна болка и в крайна сметка спира напълно. По този начин наличието на млечна киселина не е критично. Болката винаги е следствие от разрушаването на мускулните влакна или разрушаването им, например в резултат на травма.

Теория 2. Микротравми на мускулите

Всеки голям мускул се състои от снопове, които са разделени на отделни мускулни влакна и структури. Самото свиване на мускулите възниква поради подхлъзване на миозина спрямо актина с помощта на миофибрилни мостове. Най-просто казано, тоест две нишки, между които са малки мостове. Когато сигнал пристига от мозъка, тези мостове започват да се движат и изместват нишките един спрямо друг. Така мускулите се свиват.

Смята се, че тези мостове са ранени, което е причина за болка и по-нататъшна мускулна хипертрофия. Но тази теория напоследък се критикува все по-често. Съществува и теория, че микротравмите се причиняват не от разкъсвания на миофибрилни мостове, а от разкъсвания на самите миофибрили.

По един или друг начин можете да ровите в бележките на учените за дълго време, опитвайки се да разберете коя нишка се къса и причинява болка. Едно нещо, което остава очевидно е, че болката след тренировка се причинява от микротравми на мускулните структури. Въпросът е различен, защо има болка в един случай, а не в друг? И трябва ли мускул наистина да боли след тренировка? В края на краищата, както обикновено се смята, мускулният растеж се дължи именно на микротравмите и ако няма болка, тогава можем да предположим, че не е имало микротравми и мускулът няма да хипертрофира (расте) в отговор на натоварването.

Факт е, че при много спортисти мускулите имат много добра способност да се възстановяват и адаптират, така че болката се появява само след дълги почивки в класната стая. Въпреки това, при систематични тренировки, дори и след големи натоварвания, болката не се появява. Това не е причина за безпокойство и не е показател за липса на растеж.