Влиянието на спорта върху бъбреците

1
188
Добави коментар
vivi805
vivi805

Броят на спортистите, страдащи от бъбречни заболявания и фаталните последици сред звездите на професионалния бодибилдинг, показват чрез техния пример колко уязвим е органът, през който преминава почти всичко, което влиза в тялото, за да придобие вид на мечтите си. Увреждане на бъбречни протеини

Бъбреците филтрират кръвта и премахват метаболитните странични продукти от тялото. Протеиновите и високопротеинови храни, които се консумират от спортисти, са необходими в условия на интензивна физическа активност. Въпреки това, прекомерното количество протеин създава повишено натоварване на пикочните органи.

Ако бъбреците са слаба точка в тялото на културиста, рискът от сериозни проблеми се увеличава. Излишъкът от протеин от животински произход запушва червата, допринася за образуването на крайния метаболитен продукт – пурини (пикочна киселина). Съществува заплаха от развитие на подагра, уролитиаза. Амонякът започва да се натрупва в организма, отравяйки отделителните и други системи на тялото.

лигандрол

Вреди ли креатина на бъбреците

Прекомерният прием на креатин също вреди на бъбреците поради способността му да задържа вода в тялото. Това се дължи на асматичните свойства. Увеличаването на концентрацията на креатин в кръвта влияе върху намаляването на бъбречната функция, което води до забавено образуване на урина.

От организма се задържа от 0,5 до 2 литра течност в организма поради креатина, но знаейки за този ефект върху организма, не си струва да предприемате общи мерки за отстраняване на течност от бъбреците. Също така не е необходимо да пиете интензивно вода и да приемате диуретици.

Насилното въздействие върху бъбреците може да доведе до дехидратация. След отмяна на приема на креатин, течността, която се задържа, ще напусне тялото, което ще стане забележимо при следващото претегляне.

Липса на калий в организма

Спортистите могат да развият липса на калий в организма, което провокира проблеми с бъбреците. Недостигът на калий се развива по няколко причини, първо – това са хранителните особености.

При разграждането на протеините, особено от животински произход, се отделят някои токсични вещества. За да ги премахнете от тялото, е необходимо да се използва течност, докато с урината излизат не само токсини и токсини, но и неорганични неони, включително калий. Втората причина за липсата на калий е отделянето на натриеви и калиеви йони от тялото заедно с потта по време на силни физически натоварвания.

Първите признаци на ниско съдържание на калий в тялото са мускулни болки, силни спазми и повишена умора, включително мускулна слабост в стомашно-чревния тракт и дихателната система. В допълнение, ниското съдържание на калий пречи на презареждането на нервно-мускулните клетки, което води до факта, че мускулите просто не могат да се свият нормално.

Вредни ли са диуретиците за бъбреците

Употребата на диуретици (диуретици), особено като „Фуросемид“ и „Хидрохлоротиазид“ също намаляват нивото на калий в организма. Това са най-популярните в културизма и най-мощните диуретици, които най-често причиняват хоспитализация, а понякога и смърт. Под тяхното влияние се променя естественият баланс на течности и соли в организма.

Диуретиците действат директно върху бъбреците и водят до тежък дисбаланс на електролитите, тъй като те се измиват от тялото калий, натрий, калций и магнезий, което от своя страна води до изчерпване, а понякога и до смърт.

При липса на калиеви йони се препоръчва да се приемат минерални препарати, съдържащи магнезиеви и калиеви съединения с аспарагинова киселина, например Аспаркан. Препаратите на базата на минерали са в състояние ефективно да възстановят електролитния баланс и техният прием понякога е единственият пълноценен източник на калий за спортист, който поради особеността на диетата си не винаги може да яде някои храни, богати на калий.

Въпреки това, дори и тук си струва да знаете мярката, тъй като това са сериозни и понякога опасни лекарства. Ето защо, преди да ги приемете, е препоръчително да се консултирате с лекар.

Стероидите вредни ли са за бъбреците

Стероидите също имат отрицателен ефект върху бъбреците. Особено, ако са взети за дълъг период от време. Постоянното претоварване в работата на бъбреците над физиологичната норма води до бъбречна недостатъчност.

Допинговите лекарства причиняват нарушения в процесите на пречистване на кръвта, възникващи в бъбречните лобове. В урината се открива кръв, което показва възпаление на бъбреците. Количеството химикали, отделяни с урината, е намалено, което може да причини образуване на камъни и бъбречна недостатъчност, особено при онези спортисти, които са имали бъбречни заболявания и хронични възпалителни процеси.

При продължителна употреба на стероиди, особено под въздействието на стресови натоварвания във фитнес залата, използващи прекомерни тежести, увредените мускулни тъкани произвеждат миоглобин, както и различни нефротоксични вещества, които влизат в кръвта.

Това състояние се обозначава като „рабдомиолиза“. В този случай бъбречната недостатъчност се развива при увреждане на бъбречната тъкан. Потъмняването и наличието на кръв в урината, както и затрудненото уриниране, са първите признаци на увреждане на бъбреците.