Бебе сърничка спасиха в село Говедарци, мъничето се щурало самичко и гладно, спасителят му Н. Бързанов го кръсти Кръстьо

1
537
Добави коментар
4vlastbg
4vlastbg

Николай Бързанов кръсти сърничката Кръстьо

Бебе сърничка, изоставено от майката, спасяваха в самоковското село Говедарци. Мъничето, изтощено от глад, било забелязано от местния жител Николай Бързанов. Животинката се щурала безпомощно тази сутрин край т.нар. Ашковите егреци в местността Лакатица край селото край черния път за Сапарева баня.

Мъничето, което било на около 3 месеца и още даже нямало зъби, обикаляло в кръг във видимо неадекватно състояние. Според Бързанов то или се е изгубило от майка си, или е изоставено от нея, възможно е сърната да е убита. Той се доближил до сърничката, но не посмял да посегне да я хване. Веднага позвънил за помощ в организацията „Диви животни”, от там го посъветвали да закара бедстващата животинка в София. Бързанов обаче преценил, че, ако по пътя го спре полиция и намерят сърнето в колата, ще му напишат акт като на бракониер. Затова набрал номера на зоологическа градина. От там му казали, че имат много животни и не могат да вземат сърничката, още повече, че тя е диво животно. Посъветвали го да звъни на 112. Най- после на спешния телефон приели сигнала и пратили на място екип на РДГ София. Те се притекли на помощ, дошъл и шефът на ДГС Самоков Александър Кроснев.
Горските хванали мъника и го закарали в столицата в резервата за спасяване на диви животни „Авала”, където за него ще се погрижат ветеринари. След обстоен преглед медиците ще преценят състоянието на бедната животинка и дали тя може да се върне в гората.
Акцията привлече вниманието, местни жители се събраха на мястото. Тъй като днес е Кръстовден Бързанов кръсти мъника Кръстьо.