Блу Ориджин ще изстреля човек в космоса до края на 2019-та година

1
169
Добави коментар
redbul80
redbul80

17 септември 2019 г. 17:16 ч. Сега, след като първите пилотирани полети на СпейсЕкс и Боинг се очертават да са факт в началото на 2020-та година, изглежда, че втората американска компания, която ще изпрати хора в космоса, ще е Блу Ориджин. Напомням на читателите, че първата бе Върджин Галактик, която през декември 2018-та и февруари 2019-та успя на два пъти да изстреля хора в космическото пространство по суборбитална траектория. Подчертавам, че Блу Ориджин, подобно на Върджин Галактик, е суборбитална компания, докато СпейсЕкс и Боинг целят орбитални полети до МКС. 

Новината, че Блу Ориджин планира да изпрати човек в космоса до края на 2019-та, бе оповестена от директора на компанията към отдела за продажби Ерика Вагнер. 

Към настоящия момент космическият кораб „Ню Шепърд“ е летял неколкократно на суборбитални пътешествия, като във всички случаи капсулата се е завръщала на Земята благополучно. По време на последния полет през май тази година „Ню Шепърд“ изведе в космоса 38 научни експеримента, от които 9 бяха за нуждите на НАСА, а 29 – частни. Досега полетите на кораба са били безпилотни, но вече е крайно време Блу Ориджин да се осмели да изстреля човек. 

Кадър от излитането на кораба „Ню Шепърд“ през месец май тази година. Photo credit : Blue Origin