Петкова: От „Балкански поток“ ще спечелим 9 млрд. лв. за 20 години

1
104
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Булгартрансгаз“ си е гарантирал приходите от проекта. Иначе нямаше да започне да го прави. Така енергийният министър Теменужка Петкова коментира пред bTV подписания вчера договор със саудитската компания „Аркад“ за строителството на разширението на „Турски поток“ през България, наречено от българския премиер „Балкански поток“. Енергийният министър обяви още, че приходите от транзитни такси за 20 години ще достигнат 9 млрд. лв.

Според подписания договор първите 308 км от проекта в България трябва да са готови до началото на 2020 г., а цялата тръба трябва да е положена до 250 дни от подписването на договора. „Няма предвидени санкции, които да плащаме на руската срана, ако има забавяне при осъществяването на проекта. Дори да има забавяне, то е по обективни причини. Процедурата беше обжалвана, а това са обективни причини“, каза Петкова.

Според нея с „Балкански поток“ България остава на газовата карта, а ако тръбата не е била изградена, то газовите потоци от Русия са щели да ни заобиколят.

Теменужка Петкова обясни, че в момента „Булгартрансгаз“ получава около 200 млн. лв. годишно за транзит на руски газ през България. Изчисленията са, че по новата тръба ще се пренася суровина, която ще носи приходи от над 400 млн. лв. годишно.