Китайският луноход Юту 2 откри мистериозно вещество на Луната

1
163
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на мистериозния кратер, в който е открито гелоподобното вещество. Photo credit : CNSA/CLEP

20 септември 2019 г. 21:20 ч.

Светослав Александров. На 28-ми юли, докато ръководителите на мисията на китайския луноход „Юту 2“ го подготвяха за временно изключване с цел предпазване от горещините на лунното пладне, те откриха нещо изумително. Във вътрешността на един от малките кратери беше установено наличието на мистериозна субстанция, която прилича на гел. 

За находката бе оповестено в медиите в края на август, но китайците все още не си бяха публикували снимките. Днес част от изображенията са вече обществено достояние, така че всеки може да ги разглежда.

Панорамно изображение на района с гелоподобното вещество. Photo credit : CNSA/CLEP

Съгласно последната информация, разпространена от китайските медии, учените са дали команда на лунохода да доближи кратера и да го изследва, независимо от факта, че процедурата крие известни рискове. Изследователите са се опитали да изучат материала с помощта на спектрометъра VNIS, което е било сложно за изпълнение, тъй като луноходът е трябвало да се приближи максимално, без да падне в кратера. В края на август са били получени удовлетворителни измервания, но резултатите още не са известни. Вероятно те ще бъдат описани в научна статия, която ще бъде подадена за публикация в престижно списание.

Ще следим развитието по темата със засилен интерес! Луната все още крие своите тайни от хората, но това няма да е завинаги. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/