Метеорен поток ще наблюдаваме в началото на октомври

1
140
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

В началото на октомври можем да наблюдаваме поредния поток от „падащи звезди“ над страната ни. Макар метеорите да не са толкова много, колкото най-атрактивния и интензивен поток – Персеидите (активни през юли и особено през август), то и сега ще бъде интересно да видим това астрономическо явление.

А до края на годината ще има и още няколко възможности да наблюдаваме подобни явления.

Метеорните потоци се наблюдават по едно и също време на годината, тъй като при въртенето около орбитата си Земята преминава покрай техните метеорни роеве. Всеки, който е наблюдавал метеор или с популярното название „падаща звезда“, изгаряща в земната атмосфера, знае колко впечатляващо е явлението.

В началото на октомври ще наблюдаваме Драконоидите, които заради преминаването на родителското тяло на кометата, от която се отделят частиците в близост до Слънцето, ще бъдат с висока активност. Пикът им ще бъде на 8 срещу 9 октомври, в последните часове на нощта.

За да може да наблюдавате „падащи звезди“ трябва да сте далеч от града и най-вече от т.нар„светлинно замърсяване“, небето да е безоблачно и разбира се, да сте търпеливи.

Особено интересно през тази година е и преминаване на Меркурий пред слънчевия диск – явление, често наричано пасаж или транзит на Меркурий. Това ще се случи на 11 ноември, уточни физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.