ТРИ ОТ ЧУДЕСАТА НА СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ И САН-ФРАНЦИСКИ

1
88
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

ОГЪН ОТ НЕБЕТО

Нашата стара монахиня, майка Августа, в отговор на нашата молба написа следното:

Простете за безпокойството, дълго не се решавах да ви пиша за нашия владика Йоан Шанхайски. Тъй като съм на преклонни години и мога скоро да умра, не искам да отнеса в гроба това, което Господ ми показа за назидание. Велика вяра имаше владика Йоан.

 

През 1939 г. изпратих дъщеря си в Италия при мъжа ми. Мъжът ми я посрещнал на парахода и я закарал при своите родители, живял 11 дни с нея и го командировали в Африка. Когато той заминал, родителите му заявили на дъщеря ми да излезе от техния дом. Не знаейки езика (беше само на 17 години), тя ми пишеше отчаяни писма. Много се молех, минаха два месеца, много страдах, ходех ежедневно в храма в Шанхай, но вярата ми взе да се колебае. Реших вече да не ходя на църква, а да отида при познати, затова не бързах да стана по-рано. Пътят ми минаваше покрай храма, и чух пеене в него. Влязох. Служеше владика Йоан. Олтарът беше отворен. Владиката произнесе молитвата: „Приимите ядите, сие ест Тело Мое“… „и сия ест Кров Моя … во оставление грехов“, и след това застана на колене и направи дълбок поклон. Видях в това време Чашата със Светите Дарове непокрита и след думите на Владиката отгоре слезе огънче в Чашата. Формата на огънчето приличаше на лале, но с по-голям размер. Никога през живота си не съм мислела, че ще видя действително освещаването на Даровете с огън. У мен отново се разпали вярата. Господ ми показа вярата на Владиката, срамно ми стана за моето малодушие.

Мисля, че ще добавите това към жизнеописанието биография на Владиката. Вие, моля, изложете това по-добре от мен и подпис сложете, както искате. Простете и благословете.

Майка Августа

Игумения Ариадна

Манастир в чест на Владимирската икона на Божията майка

1967 година, Сан Франциско, Калифорния, САЩ

ОБЛЕКЧЕНИЕ ЗА ДЕЦА

На дъщеря ми ѝ се появи на крака некрасива брадавичка. Тя беше на такова място на крака, че за детето беше много болезнено, тъй като при носене на обувки тя се триеше. Ние живеем в затънтено място, далеч от доктор. Единствените начини да се отървем от брадавичката бяха – да я обгорим или да я отрежем с бръснач. Тогава решихме да помажем крака ѝ с елей от гробницата на владика Йоан и я посъветвахме да се помоли на Владиката в течение на три дни. На третия ден брадавичката вече я нямаше.

Неотдавна нашият син Александър се събуди с плач. Болеше го ушенце. Бях вече уморена. Помислих да помажа ухото му с елей от гробницата, но почувствах, че нямам вяра да моля за помощ Владиката. Александър продължаваше цялата нощ да плаче. Стараех се да го успокоя – давах му капки, лекарство, слагах му компрес…нищо не помогна. Вече към сутринта, в отчаяние, се обърнах към владика Йоан, да помогне на Александър. Дадох обет, че ако Владиката помогне, ще напиша за това. Взех елея и помазах с него ушенцето на Александър. Той веднага въздъхна, легна да спи и заспа.

Екатерина Дол, Британска Колумбия, Канада

МЕДИЦИНАТА НЕ МОЖЕШЕ ДА МИ ПОМОГНЕ

Имам алергия към почти всички медицински препарати, в това число и към новокаин. През 1994 г. моята по-голяма дъщеря беше купила в църквата книга под редакцията на йеромонах Серафим (Роуз) и игумен Герман (Подмошенски) „Блажени Йоан Чудотворец“. Като прочетох тази книга, в която е описан животът на архиепископ Йоан (Максимович), я оставих настрана, не знаейки, че скоро ще ми потрябва. През 1995 г. зимата бях на (54 години) получих силно изостряне на остеохондроза, с непоносими болки по целия гръб, кръста и гръбнака. Не можех да чакам помощ от медицината поради всестранната ми алергия, и тогава си спомних за прочетената книга, където са описани много случаи на помощ от Йоан Чудотворец. Мислено, със свои думи, както се молеше в това време душата ми, започнах да се обръщам към блажени Йоан Чудотворец, да ми помогне в бедата. Молех му се всеки ден. Нямах негова икона, а само книгата с фотография. Болката в течение на седмица започна постепенно да затихва и скоро съвсем премина, а пък съм чувала, че такива болки се прекратяват само с помощта на новокаинова блокада и болкоуспокояващи препарати. Аз пък минах само с молитва. Блажени Йоан Чудотворец ме чу.

А.Г. Веретеникова, гр. Саранск, Мордовия