ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

1
109
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Версия за печат

Автор: 

Архиепископ Артемий (Кищенко)

В името на Отца и Сина и Светия Дух! Покров на Пресвета Богородица е особен християнски празник. Византийците много почитали Божията Майка и Тя по техните молитви неведнъж спасявала Константинопол от вражески нападения. Във Влахерна, в храма, се пазела ризата на Божията Майка. През 860 г. Константинопол бил обсаден и патриарх Фотий след всенощното бдение изнесъл от Влахернския храм ризата на Божията Майка и я пуснал във водите на Босфора.

И става чудо – в морето се развихря буря и вражеските кораби са разбити, разпръснати, отстъпват и се оттеглят от града. Градът е спасен, спасени са жителите.

Ние почитаме Богородица, защото Тя възнася нашите молитви пред Божия Престол, Тя има особено дръзновение пред Бога. Над кого разпростира покров Майката Божия? Над Църквата Христова. Какво представлява Църквата Христова? Това сме ние с вас: които вярваме в Бога и сме верни на Бога в своя християнски живот. И ето над тези хора разпростира покров Майката Божия. А откъде у Майката Божия такава благодат, такава сила, такова дръзновение да има молитвено застъпничество за целия човешки род?

Тя е една от нас, Тя е същата като нас. Но Тя е върхът на духовния живот на човечеството. Тя дотолкова е възлюбила Бога всецяло със своята душа, със своето тяло, със своето съзнание, с разума, че станала одушевен храм, Тя приела Бога всецяло в Себе Си, възлюбила Бога безгранично дотолкова, доколкото на това е способен човек. И Та станала престол на живия Бог и всецяло отдала Себе Си в жертва на Бога.

Ние знаем, че на призива на Архангела Гавриил Тя отговаря: „Ето рабинята Господня” (Лк. 1:38). Нали фактически това, което Й възвестява Гавриил – това е страшният кръстен път. Има древни икони, където Архангел Гавриил е изобразен не с цвете, а с кръст. Кръстът свидетелства за предстоящото кръстоносене. И Тя приема това. Тя отдава Себе Си на Бога, отдава Себе Си на хората, за да могат те да бъдат с Бога, за да можем ние да познаем Бога. И затова Църквата Я почита по-високо от Архангелите и по-високо от всички Ангели.

Практиката на почитането на Богородица идва от древни времена. В древните катакомби има изображения, които свидетелстват, че първите християни също се молели на Майката Божия за Нейната любов, за Нейната всецяла преданост на Бога.

Разбира се, празникът на Покрова свидетелства за това, че ние никога не трябва да се отчайваме, каквото и да се случва в нашия живот. Съществува Промисъл Божи и не само Промисъл Божи, но ние имаме Майка, Която ни обича и, Която ни покрива със своя омофор. Както майката покрива детето със своята забрадка, за да не му е студено, закривайки го от всички беди, така и Богородица ни покрива със своя покров, пазейки ни от всяко зло, което съществува в нашия живот, което съществува в нашия свят.

Какво очаква от нас пък Майката Божия? Преданост на Бога. Особено видим е моментът на подвига на Богородица по време на разпятието на Христа. Тя стои пред Голгота, в подножието на кръста Господен Апостолите в страх се разбягали, младият Йоан Богослов още остава редом с нея. Тя стои и всецяло доброволно отдава Своя Син на смърт. Богородица се съгласява с домостроителството на нашето спасение със самопожертване, с пожертване на Своя Божествен Син за спасението на човешкия род.

Но днес Богородица покрива всички, които също жертват себе си в името на собственото спасение, в името на спасението на човешкия род. Тя покрива с покрова именно християните. Не просто тези, които днес са съгласни, че Иисус Христос е Бог, Който има особени свойства на всемогъщество. А християнинът е този, който живее истински християнски живот, който носи своя кръст, който е кръстоносец. И ето за тези хора Майката Божия стои пред престола и се моли, за да не се отчайваме и да не униваме. Никакви скърби, никакви беди, никакви болести не могат да ни отлъчат от любовта Божия. Жителите на Константинопол се покаяли и Бог изменил скръбта им в радост. Затова нека да принесем покаяние в нашия живот за греховете в изминалите дни. И днес ние се надяваме, че Майката Божия с покрова и духовното майчинско попечителство не ще ни остави по пътя на спасението. Амин.

Превод: Иконом Йоан Карамихалев

Източник: