Кой измисли туризма?

2
312
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Кой би помислил, че това така масово днес занимание е започнало с поучителни намерения: да убеждава хората в ползата от въздържанието? R.I.P., „Томас Кук“

Знаете ли кога е измислен туризмът? Това се случва на 5 юли 1841 г., понеделник. Тогава баптисткият проповедник Томас Кук* натоварва на влака от Дерби за Ръгби 570 души, за да отидат на беседа, посветена на борбата с пиянството.

Пиянството, което смиреният проповедник смятал за бич на дявола, тогава било доста разпространено из Острова.

По негово време, за да ограничи вноса на чуждо бренди, английското законодателство поощрявало домашното производство на спирт и така работниците в промишлените градове масово се напивали до безпаметност. Типичните реклами били:

„Пиян – за пени“, „Мъртвопиян – за два пенса“

Но да се върнем на групата поборници за трезвеност. Те били натоварени на девет открити и доста неудобни вагона и се озовали в Лафбъро, където провели тричасов митинг.

Успехът на начинанието така вдъхновил Кук, че той започнал да организира екскурзии. Вземал по 1 шилинг на възрастен и 6 пенса за дете – това били напълно достъпни цени за времето си и всеки можел да си ги позволи.

Успехът на начинанието бил гарантиран и от това, че Кук лично присъствал на пътуванията и бдял над притеснените пасажери, част от които за първи път се качвали на влак. Личното отношение и персоналното внимание гарантирали доверието на участниците и разрастване на предприятието.

Кук бил амбициозен и в следваща набелязана мишена се превърнало пушенето. Той основал издателство за книги, посветени на здравословния, богоугоден живот, а жена му отворила хотел, където не се продавали спиртни напитки и – да, познахте! – не се пушело.

В хотела се разпространявало списанието „Противник на пушенето“,

предлагащо на заклетите пушачи вместо тютюна да изберат увлекателни пътешествия в компанията на хора, отказали се от алкохола. Клиентелата растяла и Кук сключил договор с управлението на жп линиите за редовен превоз на туристи.

Понякога, за да се осъществи едно находчиво хрумване, то трябва да дойде в подходящ момент – (например излизането на клипа към „Трилър“ на Майкъл Джексън и появата на МТV по едно и също време).

Обстоятелството, което неимоверно помага на Кук да разриши бизнеса си е, че през през 1840 г. профсъюзите получават правото на ежегодни отпуски за работниците, които се оказали не съвсем готови за подобен разкош. И Кук им подсказал с какво да се заемат

през свободното от работа време – да пътуват и да се забавляват

През лятото на 1845 г. Томас Кук организира първото напълно развлекателно пътешествие – без проповеди и въздържание – на специален влак от Лестър до Ливърпул и обратно. Той решил да се откаже от неудобните вагони трета класа и превърнал комфорта и безопасността на пътниците в свой приоритет.

Кук сам пътувал по маршрута и оглеждал града. Пръв предложил и пътническите чекове, чийто аналог е известен още от времето на тамплиерите, които били гаранция, че туристите няма да бъдат ограбени по пътя.

Най-сложно за него било да нахрани и настани да нощуват едновременно стотици туристи, но се справял. За първото развлекателно пътешествие, както и за всички след него, Кук издал неголям пътеводител с разкази за забележителностите, които туристите ще могат да разгледат.

Успехът надминал и най-оптимистичните очаквания. Още по време на рекламната кампания търсенето на билети било толкова голямо, че се наложило да наемат два влака вместо един.

Останалото е история – Кук разраства бизнеса си и след като покрива Великобритания, започва да организира пътувания из Европа, а синовете му се заемат да покорят Америка, както и Светите земи.

Когато умира през 1892 г., състоянието на Кук се оценява на 2497 фунта. Синът му Джон Мейсън Кук умира след седем години, оставяйки след себе си имущество за 663 534 фунта. Потомците на Кук владеят фирмата до края на 20-те години на XX в., когато агенцията, запазваща името си „Томас Кук и син“, става собственост на акционери.

Можем да се замислим над иронията, че сънародниците на британския поборник за трезвеност Кук идват у нас предимно за да злоупотребяват с алкохол и не прекалено богоугодни занимания.

Виж още: По морето хиляди чужденци лекуват алкохолни натравяния

За десерт ви предлагаме най-нелепите оплаквания от туристи, получавани през цялата дълга история на достопочтената агенция „Томас Кук“, която обяви фалит в навечерието на Световния ден на туризма 27 септември, 178 години от основаването си:

„В отпуска ми в Гоа, Индия, беше отвратително да открия, че почти всички ресторанти сервират с къри. Аз не обичам храна с подправки.“

„Те не позволяваха жените да се пекат на плажа без горнище на банския. Това беше много разочароващо за съпруга ми, който просто искаше да се отпусне.“

„Прекарахме отпуска си в Испания и имахме проблеми с шофьорите на такси, тъй като всичките бяха испанци.“

„Плажът беше с твърде много пясък. Трябваше да чистим всичко, като се връщахме в стаята си.“

„Открихме, че пясъкът не е като пясъка във вашата брошура. Вашата брошура показва пясъка по-бял, а той беше по-жълт.“

„Тези почивки на малките магазинчета в Пуерто Валартато следобед – често имах нужда да си купя нещо по време на сиестата и не можех. Тази сиеста трябва да бъде забранена.“

„Макар в брошурата да се казва, че ще има напълно обзаведена кухня, нямаше резачка за яйца в чекмеджетата.“

„Според мен в брошурата трябва да бъде обяснено, че местната бакалия не продава подходящи бисквити, като яйчени кремове или джинджифилови ядки.“

„Пътищата бяха неравни и с дупки, така че в автобуса до курорта не можахме да прочетем пътеводителя. Поради това не бяхме наясно с много неща, които биха направили ваканцията ни по-весела.“

„От Ямайка до Англия се лети девет часа. А американците летят само три часа до вкъщи. Това изглежда нечестно.“

„Сравних размерите на нашия двустаен апартамент с една спалня с апартаманта с трите спални на наши приятели и нашият беше значително по-малък.“

„Когато бяхме в Испания, там имаше твърде много испанци. На рецепцията говореха испански, храната беше испанска. Никой не ни каза, че там ще има толкова много чужденци.“

„Трябваше да излезем да се возим отгоре на корабчето и нямаше климатик.“

„Ваше задължение като туроператор е да ни уведомите за шумни или невъзпитани гости в хотела преди пътуването.“

„Бях ухапан от комар. В брошурата не пишеше, че има комари.“

„Годеникът ми и аз поискахме единични легла в стаята. Но вместо това бяхме настанени в стая с голямо легло. Сега искаме да ни платите обезщетение за това, че съм бременна. Това нямаше да се случи, ако ни бяхте настанили според желанието ни.“