Грета Тунберг пред ООН: Как не ви е срам!?

3
325
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

16-годишната екоактивистка от Швеция произнесе гневна реч пред форум на световната организация в Ню Йорк, който събра за пореден път държавните лидери, за да дискутират проблема с климатичните промени

Германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Борис Джонсън, френският президент Емануел Макрон и българският му колега Румен Радев, както и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са сред световните лидери, които участват в Ню Йорк във форума на ООН за климатичните промени, провеждан в рамките на 74-тата сесия на Общото събрание на световната организация.

„Природата е гневна и ние се самозалъгваме, ако мислим, че можем да я излъжем. Защото тя винаги отвръща. Навсякъде по света – природата отвръща с ярост. Ако спешно не променим начина си на живот, излагаме на риск самия живот“, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Слово при откриването произнесе 16-годишната Грета Тунберг от Швеция, която е гост на форума заедно с други млади екоактивисти от цял свят. Тя разкритикува световните лидери, че са излъгали надеждите на следващите поколения, като не са предприели необходимите мерки, за да спрат климатичните промени. 

„Не трябва да съм тук, а да ходя на училище от другата страна на Океана… С празните си думи вие откраднахте моето детство и мечтите ми. Излъгахте надеждите ни, но младите хора започват да проумяват вашето предателство. Сега погледите на всички бъдещи поколения са насочени към вас. И ако вие изберете отново лъжата, ви обещавам, че никога няма да ви простим“, предупреди Грета.

За да стигне до САЩ за срещата на високо равнище, тя избра да прекоси Атлантика с яхта и от края на август се включи в протестните акции, предшестващи форума в Ню Йорк. 

„Хората страдат и умират, екосистемите се разпадат, изправени сме пред масово измиране на видове, а вие говорите само за пари и разправяте приказки за вечен икономически растеж. Как не ви е срам!?“, заяви тийнейджърката.

Ангела Меркел изчаква седнала до Грета Тунберг от Швеция и други млади екоактивисти началото на форума за климатичните промени в Общото събрание на ООН. Снимка: Mark Garten / UN Photo