Кметът на Враца Калин Каменов даде 1.2 млн. лв. на фирмата, ремонтирала апартамента на Цветанов

1
109
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Благоевградската фирма „Престиж бизнес 93“ ООД на Георги Шапков – Шапката е спечелила обществена поръчка за 1.2 млн. лв. в община Враца за строително-ремонтни дейности по обновяването на волейболното хале в града. Това показва разследване на Комитета за борба с корупцията, с което „Скандал“ разполага. Поръчката е възложена от кмета Калин Каменов, който е кандидат на ГЕРБ за втори мандат.

Името на Шапков изплува покрай „Апартаментгейт“, тъй като е правил вътрешното обзавеждане на луксозния апартамент с частен асансьор на Цветан Цветанов в кооперацията “Летера”. Злите езици твърдят, че стойността му е половин милион, но Цветанов не отговаря на тези въпроси. През 2012 г. тогавашният вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов купонясва на рождения ден на Шапката в село Делчево, Гоцеделчевско. Калин Каменов е изключително верен човек на изхвърления от ГЕРБ Цветанов, твърдят от партията. Бизнесменът Георги Шапков е близък приятел на Калин Каменов и на кмета на Благоевград също от ГЕРБ Атанас Камбитов.

Обществената поръчка за 1.2 млн. лв. във Враца за волейболната зала е изпълнявана от консорциума „Престиж-Парсек“, в който влизат фирмата на Шапков и „Парсек груп“ на бизнесмена Бончо Бонев. Средствата са осигурени и отпуснати с решение на Министерски съвет.

Интересен момент е, че Шапката е спечелил още няколко поръчки при Калин Каменов. Те са за доставка на канцеларски материали за нуждите на община Враца. Договорите с „Престиж бизнес 93“ ООД са три съответно за 12 480 лв., 10 608 лв. и за 73 320 лв. без ДДС., показва справка в профила на купувача на общината. От Комитета за борба с корупцията коментират, че веднъж Шапков строи обекти, възложени от кмета Калин Каменов, а втори път доставя канцеларски и офис материали. Едновременно е строител и книжарница!

Бизнесменът Георги Шапков е голям играч в Благоевград, но има и няколко спечели поръчки в София на централно ниво. Той е получил 1,8 млн. лв.  за оборудване на 172 „защитени жилища” в новите общински блокове в квартал“ Освобождение“ в Благоевград – наричан от благоевградчани  „новата ромска махала“. Най-хитовата от стотиците обществени поръчки е  за 1 597 000 лв. за ВиК в родното на еврокомисаря Мария Габриел Хаджидимово.

Пак Шапката ремонтира, обзавежда, снабдява с канцеларски материали и какво ли не още Югозападния университет – известен като университета на СИК, държавен и правителствено финансиран. Фирмата „Престиж бизнес 93“ ударно печели и поръчки от хазната за саниране – в Благоевград, Дупница, Враца, Гоце Делчев, даже и във Велинград. Освен това обзавежда Агенцията по вписвания по времето на Цецка Цачева като министър на правосъдието. Също така и на друга подчинена на нея структура – затворите.