Монах на 124 години, предизвика бурни реакции на летището в Абу Даби

1
128
Добави коментар
setlans
setlans

Монах на 124 години, предизвика бурни реакции на летището в Абу Даби.

Дубай: Пътник предизвика бурни реакции на международното летище в Абу Даби, след като имиграционните служители разкриха, че е на 124 години.

Роден през 1896 година в Колката, Индия, Свами Шивананда разкрива, че дължи дълголетието си на живот без секс, без подправки и редовно практикуване на йога.

Монах на 124 години

Според паспорта на индуисткият монах, Свами е роден на 8 август 1896 г. Ако това е така, то животът му се е обхванал три века, но въпреки възрастта му, той е достатъчно силен, за да практикува йога всеки ден.

Индийските паспортни власти са потвърдили възрастта на Шивананда, чрез храмов регистър – това е бил най-разпространеният начин за записване на рождените дати в Индия.

Шивананда, който след смъртта на родителите си, се премества да живее в свещеният град Варанаси, споделя, че от дете е живял в жестока бедност и е избрал да стане монах.

Каква е тайната?
Снимка: AFP file

Според неговите думи, той дължи дълголетието си на „йога, дисциплина и безбрачие“.

„Водя прост и дисциплиниран живот. Ям много просто – само варена храна, без олио и подправки, ориз и варен даал (леща), с няколко зелени люти чушлета“, казва той след двучасова йога практика в Колката.

С височина от 1,58 м., Шивананда спи на постелка на пода, а за възглавница използва дървено трупче.

„Избягвам да приемам мляко или плодове, защото това са капризни храни. През детството ми съм спал много нощи на празен стомах“, казва той.

Шивананда споделя, че не е искал да бъде записан в рекордите или да получи някаква публичност, но е бил убеден от своите ученици да кандидатства за Гинес.

За хората днес
Снимка: Gulf News

Възрастният мъж е загубил и двамата си родители преди да навърши 6 години и е бил изпратен от близките си при гуру, с когото е пътувал из Индия, преди да се установи във Варанаси.

В добро здраве и добра физическа форма, той живее независимо и дори пътува сам из страната.

Шивананда, който е роден в колониалната епоха в Индия, без електричество, автомобили и телефони, казва, че не е ентусиазиран от новите технологии и предпочита да бъде сам.

„По-рано, хората бяха по-щастливи с по-малко вещи. В днешно време, хората са нещастни, болни и станаха непочтени, заради което ме боли“, казва още той.

„Просто искам хората да са щастливи, здрави и спокойни“.

Рекордьори

Според Световните рекорди на Гинес, днес най-възрастният човек, който е официално признат, е японката Кане Танака, която е родена на 2 януари 1903 г. (на 116 години).

Според официалните данни пък, най-възрастният човек живял някога е Жан-Луиз Калмен от Франция, която достига 122 години и 164 дни.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / gulfnews Заглавна снимка: AFP file