АТФ – В ОСНОВАТА НА МУСКУЛНАТА СИЛА

1
186
Добави коментар
pophristova95
pophristova95

При силовите натоварвания като вдигане на тежести, кросфит или ръгби, изискванията са различни, от тези при които се изисква издръжливост: усилията обикновено са кратки, но интензивни. Мускулите трябва да могат да се свиват по-бързо и с повече сила.

АТФ – в основата на мускулната контракция

Всеки мускул се състои от хиляди продълговати клетки, наречени мускулни влакна. Всяко влакно се състои от специфични протеинови филаменти (актин и миозин): тези фоламенти се плъзгат помежду си, за да се свият мускулните влакна, а така и самите мускули.

Единственият енергиен източник, който може да бъде използван от мускулите за контракция, е АТФ!

АТФ е енергийно натоварена аминокиселина, която е в състояние да освободи тази енергия в съответствие с нуждите на мускула. Всички мускулни влакна съдържат малък резерв от АТФ, който им позволява да се свият много бързо, особено в случай на бързо усилие. Но за да се свият, мускулите се нуждаят от голямо количество енергия, а резервите им от АТФ са ограничени: запасите се изчерпват само за 2 или 3 секунди!

След като тези запаси са изчерпани и за да могат да продължи свиването на мускулите, организмът трябва да синтезира нови молекули на АТФ. Възможностите за това са следните:

1) АТФ се синтезира от креатин фосфат. Креатин фосфатът е молекула, съхранявана в мускулите, която позволява на мускулите да синтезират АТФ. Този механизъм позволява да се удължи усилието до 15 секунди

2) След това, когато запасите от креатин фосфат също са изчерпани, мускулът  синтезира АТФ от гликоген. Гликогенът е сложен въглехидрат, съхраняван в черния дроб и в мускулите, който позволява на клетките да синтезират АТФ. Този втори механизъм позволява да се удължи усилието до 90 секунди.

Но, без кислород, синтезът на АТФ от гликоген ще доведе до образуването на млечна киселина, което прави усилието все по-трудно.

Тези метаболитни отпадъци се натрупват, което води до подкисляване на клетъчната среда. Това подкисляване води от своя страна до умора на мускулите и намаляване на производителността им (ограничаване на силата, мощността и увеличаването на масата).

3) За да продължи свиването на мускулите след 90 секунди, АТФ ще трябва да се синтезира в аеробен режим (т.е. в присъствието на кислород): така полученото усилие е с по-ниска интензивност, но ще може да продължи по-дълго.

По време на кратко и интензивно усилие, като например упражненията за изграждане и натрупване на мускулна маса (изпълнявани в бодибилдинг или кросфит), мускулите ще използват предимно първите 2 механизма на синтез на АТФ, след като резервите им бъдат изчерпани.

Мускулна сила: как да напреднем?

Хранителната подготовка (PRE-WORKOUT) е ключов фактор в постиженията: тя ще осигури на мускулите необходимите хранителни вещества за по-добро производство на енергия и активни вещества, които ще засилят тяхната устойчивост на щети, причинени от физическите услилия.

Изключителна патентована иновация: Peak ATP®

Винаги сред първите в иновациите, които осигуряват на спортистите хранителни добавки, позволяващи им да оптимизират своята подготовка, STC Nutrition® разработи ATP MAX® Pre-workout, от една уникална, активна съставка, Peak ATP®!

АТФ е ключът към клетъчната енергия, особено в мускулите, където е единствен източник на енергия. Благодарение на напредъка в научните изследвания, сега можем да синтезираме тази молекула и във форма, използвана от клетките. Peak ATP® е патентована активна съставка на Университета в Тампа, САЩ. Важно е да се отбележи, че неговата структура е идентична с тази на човешки АТФ!

Приемът на Peak ATP® преди тренировка, увеличава резервите на АТФ, които могат да бъдат използвани по време на физическите усилия.

Количеството на складирания АТФ  намалява с 143% след интензивно усилие без Peak ATP®,  но  се увеличава с 116% след физическо натоварване с прием на  Peak ATP (разлика от 259%)!

Ефикасност, доказана чрез клинични изследвания:

Увеличаване на силата: + 147%

Увеличаване на мощта: + 30%

Увеличаване на мускулната маса: + 100%

Повече информация  на www.atpmax.fr

Накратко: по време на интензивни и повтарящи се физически упражнения, спортистът е в състояние да вдигне по-големи тежести, да изпълни по-голям брой повторения, като същевременно е по-ефективен за развитието на мускулите и за по-доброто им възстановяване!

ATP MAX® Pre-workout, изключителна формула на STC Nutrition

STC Nutrition непрекъснато оптимизира своите формули и комбинира Peak ATP® с бета-аланин, за по-добра ефективност, благодарение на  синергичните им  действия.

Peak ATP® 450 mg

Дневна доза, която се цитира във всички клинични изследвания на Peak ATP®, върху силата и устойчивостта на мускулите, при интензивни физически натоварвания

Бета-аланин 300 mg

Синергично действие с Peak ATP®

Подобрена мускулна устойчивост при натоварване

Поддържане на максимална сила

Развиване на максимална сила и мускулна маса

Богат на VIt. В1, който допринася за нормалния енергиен метаболизъм и подобрена функция на сърцето.

С Vit.В6, който спомага за намаляване на умората и нормалния метаболизъм на протеините и гликогена, основните компоненти на мускулите.

Съдържа и калций, който допринася за нормалната мускулна функция.