Вода или енергийна напитка, кое да изберем?

1
171
Добави коментар
pophristova95
pophristova95

Необходими ли са енергийните напитки?

По време на физическото натоварване мускулите изгарят много калории, за да произведат енергията, от която се нуждаят, за да функционират правилно и да се  развиват. За да се избегне липсата или изчерпването на хранителните резерви, използването на енергийни напитки е от съществено значение, за осъществяването на различни спортни активности.

Защо трябва да приемаме течности по време на физическо усилие?

По време на тренировка, повишаването на телесната температура се регулира чрез изпотяване. Спортистът губи вода и се дехидратира, ако не компенсира в достатъчна степен загубата на вода чрез пиене. Трябва да се знае, че човешкото тяло може да загуби големи количества вода за много кратко време, в зависимост от интензивността на спорта, облеклото или външната температура. Това са параметри, които трябва да се вземат предвид, за да се предвидят нуждите от вода по време на физическо усилие.

Ето защо е важно да се пият течности преди и по време на физическа активност. Противно на общоприетото схващане, приемът на течности не е вреден за спортните постижения. Напротив, дехидратирането може да увеличи риска от прегряване или нараняване. Така че не чакайте, докато ожаднеете, за да пиете! За поддържане на добър воден баланс се препоръчва да се пият около 20 ml вода на всеки 20 минути!

Но хидратацията на тялото не трябва да се прекъсва и след тренировка! Напротив, поддържането на добро ниво на хидратация е важен фактор за улесняване на процеса на възстановяване на мускулите.

Какви са предимствата на енергийните напитки?

Освен че ще компенсира загубата на вода, енергийната напитка ще осигури и редица съществени елементи, за упражняване на физическа активност при оптимални условия. Защото спортната активност не само води до увеличаване на изпотяването, но също така изгаря много калории и причинява загуба на минерали.

Това е мястото, където енергийните напитки показват в пълна степен техните предимства, тъй като съдържат въглехидрати, минерали и витамини.

Те са едновременно източник на енергия и хидратация! С две думи казано –  продукти 2 в 1. От една страна, този вид напитки предотвратяват дехидратацията. От друга страна, те помагат за поддържане на енергийните резерви на ниво, достатъчно да позволи на мускулите да осигурят необходимите усилия.

Като цяло е препоръчително да се фокусирате върху енергийните напитки, когато физическата активност продължава повече от  1 час и половина! Извън този период водата вече няма да бъде достатъчна, за да компенсира загубите на минерали и витамини.

За да изберете енергийната си напитка, е важно да направите обстоен преглед на нейното съдържание и да прецените загубите на вода.

Някои напитки са силно обогатени с въглехидрати, други – с натрий или минерали.

Изборът зависи преди всичко от практикуваната физическа активност. Въпреки това, обикновено е препоръчително да се изберат енергийни напитки, наречени “изотонични”. При тях концентрацията на хранителни вещества е еквивалентна на тази на кръвта. Така приемът им в организма е по-бърз и по-лесен!