Космическият телескоп на НАСА Хъбъл засне първите детайлни снимки на междузвездна комета!

1
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази анимация комбинира снимки на 2I/Борисов от космическия телескоп „Хъбъл“, заснети в рамките на седемчасов период. Credits: NASA, ESA and J. DePasquale (STScI)

17 октомври 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Космическият телескоп на НАСА „Хъбъл“ успя да заснеме най-детайлните снимки на обект, който идва извън пределите на Слънчевата система. Става въпрос за кометата 2I/Борисов, която е едва второто тяло, открито от човечеството, за което е потвърдено, че е с междузвезден произход.

Напомням на читателите, че първият такъв обект, който е известен под името Оумамуа, бе открит през 2017-та година. „Но докато Оумамуа изглеждаше да е скалисто тяло, 2I/Борисов е твърде активно тяло, което прилича на обикновените комети. Загадка е защо двете тела са толкова различни“, съобщава астрономът Дейвид Джуит от Калифорнийския университет.

Скоростта на 2I/Борисов е изключителна, като възлиза на 177 028 км/ч спрямо Слънцето. С тази скорост кометата изобщо няма да се спре в нашата система, а ще я напусне и отново ще се отправи към междузвездното пространство. Най-голямото сближение между 2I/Борисов и звездата ни ще е факт на 7-ми декември, когато разстоянието между двата обекта ще е два пъти по-голямо от това между Земята и Слънцето. До средата на 2020-та кометата ще прекоси орбитата на Юпитер, след което пак ще навлезе в космическата пустота. Никой не знае колко милиони години ще минат, преди 2I/Борисов отново да доближи някоя друга звездна система.

Оумамуа и 2I/Борисов са първите обекти в Слънчевата система с междузвезден произход, които бяха изучени от астрономите. И това е само с началото – няма спор, че с течение на времето ще открием още подобни нашественици. Съгласно един от научните модели, в нашата Слънчева система има постоянно няколко хиляди междузвездни обекта, но повечето от тях са твърде бледи, за да бъдат наблюдавани от телескопите.

Снимките на 2I/Борисов, направени от „Хъбъл“, безспорно са много интересни. Наблюденията на кометата ще продължат поне до януари 2020-та.

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/