След 5 г., недоносени деца ще бъдат отглеждани в изкуствени матки

11
327
Добави коментар
miro.kamenov.7
miro.kamenov.7

След 5 години, недоносени деца ще бъдат отглеждани в изкуствени матки …

В Холандия се разработва прототипна изкуствена матка, за да спасява новородените недоносени деца (HiddenTruth.site).

Учени от Холандия получиха безвъзмездна помощ, в размер на 2,9 милиона евро, от ЕС за разработване на работещ прототип на изкуствена утроба за преждевременно родени деца. За това пише The Guardian.

Съобщава се, че разработваният модел напълно ще отговаря на структурата на матката и ще осигури на детето кислород и хранене през пъпната връв. Междувременно, етичната страна на прилагането на подобна иновация предизвика притесненията на юристите, отбелязва изданието.

Ето как изглежда моделът на разработваната изкуствена матка за недоносени деца

Според The Guardian, моделът, разработван от учените от Техническия университет в Айндховен (Eindhoven University of Technology) в Холандия, ще даде възможност на бебетата да дишат.

Освен това, за разлика от съществуващите днес инкубатори, той ще създаде условия, близки до естествените – детето ще бъде заобиколено от течност, ще получава кислород и хранителни вещества чрез изкуствена плацента, свързана с пъпната връв.

Гид Уй, професор и гинеколог, обяснява, че настоящият подход за отглеждане на недоносени деца не решава проблема с дишането, тъй като белите дробове на такива бебета са недоразвити. Това означава, че опитите за доставяне на кислород и хранителни вещества директно на органите, могат да доведат до увреждане.

За бебета, отгледани в изкуствена матка, се споменават в много книги за научна фантастика

Според професора, изкуствената матка ще промени съществено това състояние на нещата.

Специалистът отбелязва:

„Когато върнем белите дробове в течността, те могат да се развият, а детето ще получава кислород през пъпната връв – точно както в истинска утроба.“
Според изданието, екипът очаква да получи първия в света работещ прототип на матка, подходящ за използване в клиники, в рамките на пет години.

Средствата за изпълнението на проекта идват от програмата на ЕС „Хоризонт 2020“.

Според данни на благотворителната организация Tommy’s, днес децата, родени на по-малко от 22 седмици, практически нямат шанс за оцеляване, а шансовете на родените на точно 22 седмици не надвишават 10 %.

В същото време, след две седмици шансовете за оцеляване нарастват до 60 %. Според холандски учени, днес в света около милион бебета умират от недоносеност, а тези, които оцеляват, имат висок риск от увреждане.

Както вестникът припомня, през 2017 г., служители на детската болница към Филаделфийския изследователски институт демонстрират, че изкуствената им утроба, наречена biobag, може да спаси живота на агнета, родени в период, съпоставим с 23 седмици от бременността на човека.

Агнетата били в изкуствената утроба три седмици и през цялото това време продължили да се развиват. След изваждане от утробата, те също показват нормално развитие.

Както професор Уй подчертава, изкуствената матка, разработвана от холандския екип, за разлика от biobag, няма да бъде само пластмасова торбичка. Моделът напълно ще копира утробата, включително биенето на сърцето на майката.

Разработката на прототипа ще се извърши с помощта на манекени на бебета, отпечатани на 3D принтер и оборудвани с много сензори.

Междувременно, Елизабет Хлое Романис, адвокат от Манчестърския университет, която изучава въпроси, свързани с „биоетиката“ на използването на изкуствена утроба, предупреждава, че появата на новата технология ще породи редица въпроси – като се започне с това кои бебета ще я тестват и се стигне до евентуалните дългосрочни последици от престоя в изкуствена матка.

Както подчертава Романис, законът тълкува понятията „плод“ и „бебе“ по различни начини и не е ясно как изкуствената матка се вписва в тази рамка. Например, възможно ли е да се изключи такава утроба и при какви обстоятелства.

Освен това, не се знае как обществото ще реагира на появата на тази технология, особено, ако изкуствената матка се разглежда като алтернатива на естествената бременност.

Романис предупреждава:

„Очевидно е, че правните и етични въпроси, възникващи във връзка с тази технология, трябва да бъдат обсъдени, преди изкуствената матка да стане реалност!“

Свързани