Какво е да те излъжат и ограбят германци с българска фирма по български.

1
129
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Германската фирма за доставки DPD или „Спиди”, както е популярна на българския пазар на спедиторските услуги има много реклами за коректност, бързина и качество на доставките си…  Това може и да е така, но не и в моят случай, който искам да направя публично достояние и който беше свързан с доставката на една карта за платени здравни осигуровки. (Размера и теглото на картата е колкото на всяка банкова или лична карта.)

На 02.08.2019г от офис на „Спиди” Асеновград, изпратих картата до Германия. Получих изрично уверение от служителя, че най-късно на 09.08.2019г пратката ще бъде доставена на дъщеря ми в града и на адреса посочен от мен, посочих по негово (на служителя) искане и немски телефон и имейл на получателя.

На 08.08. видях с учудване, че пратката е доставена в град, намиращ се на повече от 100км от посочения от мен. На 08.08. след обед се обадих на телефона на Международния отдел на „Спиди” и попитах служителката защо се получило това, тя ми отговори, че вероятно има допусната грешка, която те ще установят и коригират своевременно. На другия ден 09.08. отново се обадих и помолих за съдействие, тъй като нещата не се решаваха. Бях отново любезно успокояван, че ще „ескалират” проверките и ще осъществят доставката макар, че вече се бяха забавили и бяха осуетили преглед при лекар, за който ги бях уведомил. Своевременно дъщеря ми няколко-кратно прави опити да уговори доставката на пратката с немския офис DPD, откъдето я препращат,  да се договаря със българския офис!?!

В понеделник 12.08. отново разговарях със „Спиди” и отново любезно бях уверяван, че пратката ще бъде доставена на 13.08. на посочения от мен адрес! Но уви….

На 14.08. при разговор отново със „Спиди” на моя въпрос: „Защо няма обаждане или имейл до получателя за деня и приблизителното време на доставката, ми беше казано, че ще си свършат работата!” На имейлите на дъщеря ми до DPD да я уведомят за ден и приблизителен час на доставката няма никакъв отговор до нея или до мен, нито обаждане, нито имейл, нито от куриер, нито от служител на DPD или „Спиди”.

Уви… дори след изричната уговорка, че на 16.08. получателя ще бъде на адреса и през целия ден ще очаква доставката…. Това не се случва!!!

На 19.08.2019г пратката е изпратена обратно в България, без нито аз, като изпращач, нито дъщеря ми, като получател, да сме уведомени по какъвто и да е начин!!!

На множеството имейли, с които настоявах пред „Спиди”, да се потърси отговорност за нанесените материални и нематериални щати на мен и семейството ми не получих нито един адекватен отговор.

Единственият отговор беше типов от рода:”При извършената проверка не е установено нарушение на Общите условия на „Спиди”???!

А съгласно тези Общи условия, точно служителите на DPD „Спиди” са нарушили недвусмислено и няколко-кратно разпоредбите на: Раздел ІХ

Права и задължения на Оператора:

59.3. да предостави на Потребителите на видно и достъпно място: Общите условия на договора с Потребителите, актуалната Тарифа на Оператора, информация за местата за достъп, където се предоставят неуниверсалните пощенски услуги, изискванията към формата, минималните и максимални размери, теглото и начина на опаковане и адресиране на пратките, работното време на Оператора, забранените за поставяне в пощенски пратки предмети и вещества, сроковете за приемане и обработка на рекламация, размера на отговорността на Оператора и дължимите при основателни рекламации обезщетения;

59.4. да предоставя услугите без отклонения от посочените в товарителницата и ОУ условия, а когато е сключен индивидуален договор – от условията, предвидени в него;

59.5. да обезщети Потребителите за поненеси от тях щети, съгласно тези Общи Условия;

59.6. да разглежда и взема становища по рекламации, жалби, молби и предложения от Потребителите..

Пиша всичко това, защото бях принуден да платя два пъти…, за неизвършена услуга, бяха ми нанесени финансови и неимуществени щети и бях лъган и измамен от фирма, която претендира да е с европейски авторитет, но в този случай за голямо съжаление…. Това не е така!

Готов съм да публикувам и имейлите и разпечатка на разговорите ми и тези на дъщеря ми.

Надявам се институциите занимаващи се с правата на потребителите, както и всички на които им „пука” за това какво, колко, как и защо плащаме да вземат отношение.

С възмущение към „Спиди” и надежда и уважение към всеки обикновен потребител и организация за защита на потребителите.

Камен Стойчев  / [email protected]/