Любопитно за лимоните

1
126
Добави коментар
vocala
vocala

Макар и отдавна познат, лимонът е пълен с изненади. Освежаващ и полезен, този кисел цитрусов плод може да бъде и вкусен, изцеден във вода и подсладен със захар. Всички знаят, че е пълен с витамин C, но в него има също и солидно количество желязо и калций – елементи, които го правят сериозен доставчик на енергия, независимо от възрастта на човек.

За да бъде толкова полезен и така популярен днес, лимонът е изминал дълъг път до нас. Произхождащ от Индия, той е навлязъл в Китай преди три хилядолетия. След това е прекосил Близкия Изток. При евреите този уникален плод е използван дълго време по време на религиозни церемонии. И в Древна Гърция е служел за това, но гърците са открили в него и други ползи – неговите лечебни свойства.

През 10-и век се разпростира из целият средиземноморски басейн – при арабите, италианците и испанците.

Отглеждането на лимони в Европа започва в средата на 15-и век, от Генуа. Едва по-късно достига Америка благодарение на пътуванията на Колумб. А испанската колонизация го прави популярен в Южна Америка.

Как се съхранява?

Лимонът може да се съхранява на стайна температура в продължение на седмица. След това той започва да изсъхва. Ако пък го сложите в долната част на хладилника, където е по-студено, той може да издържи близо месец.

Ако пък го разрежете, имайте предвид, че ще загуби бързо съдържанието му на витамин С. Затова най-добре да го консумирате веднага и да не го оставяте нарязан, дори в хладилника.

Как да изберем и използваме лимон

Хубавият лимон е здрав и тежък, има лъскава кора и светло жълт цвят. Обикновено плодовете с грапава кора имат по-малко плод и съответно съдържат по-малко лимонов сок.

Лимонът може да бъде консумиран по много начини, той има поддържаща или главна роля в много напитки, салати, предястия и ястия. Най-често обаче е използван като сок. Затова, преди да го разрежете, за предпочитане би било да го потъркаляйте с ръка, за да помогнете предварително за отделянето на възможно най-голямо количество сок от него.

Лимонът е способен да придаде вкус на много ястия, особено на меса, салати и морски дарове. Той може и да се използва вместо оцет за салатите, както и да украси вашата чиния.