Защо да учим математика?

1
187
Добави коментар
kursovezavseki
kursovezavseki

Mатематиката е умение, което може да се прилага в много области. Освен най-масовото ѝ използване за преброяване на дните до заплата, калкулация на вноската по кредита, цената на горивата и т.н., тази прекрасна наука има и много други, дори още по-убедителни причини заради които да бъде изучавана.

1. Човечеството се нуждае от математика

Просто се огледайте. Някои от най-ценните постижения на цивилизацията са изцяло зависими от математиката. Самолети, които летят безпрепятствено във въздуха, висока наличност на различни храни и напитки, дори компютърът, който използвате сега: всички те, както и други важни стоки зависят от използването и изучаването на числата. Реално математиката подпомага интересите на човечеството. Ако спрем и помислим само за няколко минути, ще открием, че тя е неразделна част от живота, такъв, какъвто го познаваме.

2. Развитие на потенциала

Математиката всъщност е универсалният език на числата. Тя е приложима навсякъде по света. При нея голяма част от езиковите бариери отпадат. На първо място е интелектуалното развитие, което тя ни предлага. Решавайки задачи, ние не просто се подготвяме за следващото контролно или класно, а развиваме логическото си мислене. Това е един добър фитнес за човешкия мозък и способността му да преодолява различни по-сложност препятствия.

3. Перспективи за завършване

Да учим математика в училище е едно добро начало. Да посещаваме частни уроци по математика пък е един истински подарък за личността. Инвестиция, която рано или късно ни се връща с лихвите.

Ако се вгледаме в различни класация и проучвания за предмета математика, ще видим, че перспективите за изучавате на математически специалности във водещите университети са повече от добри.

Високото ниво на заетост на хората, придобили висше образование с математически профил, се подсилва и от факта, че професиите, включващи математика са доста интересни, стабилни и сравнително безопасни от гледна точка на условията за труд.

4. Преносимост на уменията

Математическите знания лесно могат да бъдат интегрирани в различни по тип ситуации и области. Рационалното мислене, например, е нещо, което се изисква в много направления от живота, независимо дали в морален или в професионален аспект. Освен това, високото ниво на познание, което е необходимо, за да се разберат сложните математически теории и правила е актив, който може да бъде от полза за отделния човек по много начини.

5. Предимство на заплатата

Както можем да видим в много таблици за нивата на възнаграждение, завършилите математически дисциплини получават средно повече пари в сравнение с преобладаващата начална работна заплата. Показателен е примерът с търсенето на кадри в IT сектора, където масово заплатите са повече от мотивиращи.