Защо да учим литература?

1
157
Добави коментар
kursovezavseki
kursovezavseki

По уникално мощен начин литературното обучение подготвя учениците за живот, изпълнен с мечти, приключения и неповторими емоции. Нито една друга учебна дисциплина не може да дублира въздействието, което ни дарява литературата.

1. Въображение

Четенето на литература развива въображението и креативността. От древните гърци до наши дни културите, потопени в литературното изследване, процъфтяват в областта на творчеството и иновациите.

2. Комуникация

Уроците по литература помагат на учениците да пишат и да говорят за всичко. Подрастващите не само започват да боравят с разнообразни думи и изрази и да използват внимателно подбран език, но също така установяват как различните типове хора мислят и реагират при определени ситуации.

3. Анализ

Литературните произведения, независимо дали са фантастика, поезия, драма и т.н. са една своеобразна творческа провокация за читателите да направят връзки и асоциации, да претеглят доказателства, да задават въпроси, да забележат подробности, да имат по-богат опит. Тези аналитични способности са основни житейски умения, които дават отражение върху личностното и професионалното развитие на всеки един от нас.

4. Съпричастие

Тъй като литературата ни позволява да се запознаем с разнообразни гледни точки на персонажи от различни времена и места, ние се научаваме да мислим за това как хората виждат света. По този начин можем да разбираме, да убеждаваме, да приемаме и дори да помагаме на другите още по-пълноценно.

5. Осмисляне

Хората с по-богати житейски истории успяват да обмислят по-задълбочено действията си, а оттам и последствията, породени от тях. Опитът е най-добрият учител, а литературата е едно от най-ефективните средства за значително разширяване на познанията.

6. Бързина

Литературните произведения често ни карат да мислим по по-сложни и комбинативни начини, както и да анализираме напълно или частично противоречащи си идеи. Този вид обработка на данни и факти ни помага да бъдем психически по-гъвкави и отворени към нови идеи.

7. Смисъл

Литературните творби често ни предизвикват да мислим за нашето място в света, както и за значението на това, което се опитваме да направим. Литературата активно насърчава стремежът към по-богат живот, най-вече в морално-етичния смисъл на думата. Тя ни предоставя почти неограничен брой тестови случаи, което ни помага да мислим за мотивациите и ценностите на различните герои и взаимоотношенията, които се реализират между тях.

8. Пътуване

Литературата ни позволява да посещаваме различни места и епохи и да се сблъскваме с близки и далечни култури. Такова литературно пътуване може да бъде дълбоко укрепващо за живота и значително разширяващо хоризонтите пред нас.

9. Вдъхновение

Писателите използват словото по начини, които ни карат да мислим, да чувстваме, да действаме. Така ние сме движим напред. Читателите през вековете откриват редица причини и начини да живеят в и за литературата. И което е безценно, мнозина успяват да интегрират придобитите знания и умения в собствения си живот.

10. Забавление

Когато учениците четат литература, която е подходяща за тях, те се забавляват. Филмите са приятни, но, разбира се, писмената версия, както много читатели ще потвърдят, е още по-мощна и привлекателна. Подрастващите, които не споделят това мнение, вероятно четат грешните неща – текстове, твърде трудни и далечни от техните интереси.

Удоволствието, което ни доставя литературата, води до мотивацията да четем все повече и повече, което неимоверно ни помага да развием своите вербални умения и мисловни способности. Всичко това може да ни направи освен по-добри читатели, но и истински автори на текстове с различно съдържание, та било то писма и бележки или дори художествена литература.