Защо да учим химия?

1
172
Добави коментар
kursovezavseki
kursovezavseki

Химията е наука, която изследва материята и енергията и взаимодействията между тях. Тя е навсякъде в света около нас: във въздуха, в храната, която ядем, във водата, която пием, в дрехите, които носим, в лекарствата, в почистващите препарати… И не случайно се нарича „централна наука“, защото свързва други науки една с друга, като например биологията, физиката, геологията и екологията, като кара малките мистерии в живота да са малко по-малко… загадъчни.

Ето и някои от най-добрите причини, които да ни мотивират, за да ѝ обърнем сериозно внимание.

1. Химията ни помага да разберем света около нас

На какво се дължи промяната на цветовете на листата през есента? Защо растенията са зелени? Как е направено сиренето? Какво е съдържанието на сапуна и как успява да почисти мръсотията? Какво прави един химикал полезен, а друг – замърсител? Как можем да се грижим за природата? Какви процеси могат да създадат нещата, от които се нуждаем, без да навредим на околната среда? Това са все въпроси, на които може да се отговори чрез прилагане на знанията по химия.

2. Химията преподава полезни умения

Тъй като това е наука, тя ни възпитава да бъдем обективни, да разсъждаваме и да решаваме различни проблеми. Помага ни да разбираме текущите събития, включително новините за петрола, замърсяванията, околната среда и технологичния напредък.

3. Химията е забавна

Има химични експерименти, благодарение на които предметите могат да светят в тъмнината, да променят цветовете си, да създават мехурчета и да трансформират състоянията си.

С две думи, важността на химията е, че тя обяснява света около вас.

4. Храната и нейните състояния

Химията обяснява как се променя храната, когато я готвим, как се разваля, как може да се съхранява, как човешкото тяло приема хранителните продукти, които ядем и как съставките им си взаимодействат, за да ги направят такива, каквито са.

5. Медицина

За да разберем как витамините, добавките и лекарствата могат да ни помогнат или да ни навредят, са ни необходими базови знания по химия. Част от задачите на разглежданата от нас дисциплина са свързани с разработването и тестването на нови лекарства.

6. Професионална реализация

Ако искате да станете лекари, медицински сестри, физици, диетолози, геолози, фармацевти или, разбира се, химици, знанията Ви по химия трябва да са повече от добри. Но си заслужава. Насреща получавате уникалната възможност за перспективна и високоплатена работа. И което е повече от ясно – значението на химията няма да намалее с течение на времето, така че тя може да стане солидна основа за една обещаваща кариера.

И в заключение… Всички сме по един или друг начин химици. Ние използваме тази важна наука всеки ден и извършваме химични реакции, без да се замисляме задълбочено за много от тях. Химията се появява и проявява, когато дишаме, ядем или просто си седим на дивана, т.е. навсякъде и по всяко време.