Защо да учим физика?

1
150
Добави коментар
kursovezavseki
kursovezavseki

Защо да изучаваме физика? Ето няколко добри причини, заради които това начинание определено си заслужава.

1. Защото е интересна

Физиката ни помага да разберем как работи светът около нас: от електрическите крушки и мобилните телефони до мускулите и мозъка, от боите до камерите, от колите до земетресенията, от ДНК-то до черните дупки. Благодарение на нея ние можем да осъзнаем същността на Вселената и да видим връзките между отделните явления.

Дава ни мощни инструменти, с помощта на които да изразим нашата креативност, за да погледнем на света по нов начин и след това да го променим.

2. Защото е полезна

Физиката ни осигурява количествени и аналитични умения, необходими за анализ на данни и решаване на проблеми в науката, в т.ч. в инженерството и в медицината, както и в областта на икономиката, финансите, управлението, правото и обществения ред.

Тя е в основата на съвременните технологии. На нея са базирани различните средства, използвани в научните, инженерните и медицинските изследвания за развитие на човечеството. Производството е доминирано от изобретения, създадени с помощта на физиката. Без физика няма да има: космически ракети, електрически крушки, цифрови фотоапарати, автомобили, мобилни телефони, самолети, слънчеви панели, DVD плейъри, компютри, MP3 плейъри, телевизори с плосък екран.

3. Защото ни улеснява да помагаме на другите

Лекарите имат отлична подготовка по физика. Медицината без модерните технологии, от своя страна, няма как да бъде максимално ефективна. А както уточнихме в предната точка, без физика няма технологии.

4. Защото създава много възможности за кариера

Тази увлекателна наука дава отлични варианти за добра реализация в различни сектори. Тук можем да визираме професии в областта на: физиката; инженерството; биологията, в т.ч. на молекулярната биология и на генетиката; компютърните технологии и т.н. За да бъдем по-конкретни, ще изброим някои от тях: геофизик, нанотехнолог, учен, инвестиционен анализатор, метеоролог, ядрен физик, оперативен изследовател, софтуерен инженер. Особено привлекателни са позициите в IT сектора, където масово възнагражденията са повече от мотивиращи.

5. Защото е предизвикателна

Физиката е многостранна. Тя изследват близките и далечните тайни на Вселената. Тази прекрасна научна дисциплина ни обяснява: защо небето е синьо, защо светът се движи, защо звездите светят…

И което е най-важно – физиката прави нещата възможни.