Защо да учим география?

1
272
Добави коментар
kursovezavseki
kursovezavseki

Истината е, че географията е много важен тип знание, което всеки може да притежава. Ето девет от основните причини да изучаваме тази прекрасна наука.

1. Ще изглеждаме още по-интелигентни

Познаването на основната география може да ни помогне да избегнем неудобни моменти, да впечатлим приятели си, а може би дори да ни осигури работа.

2. Поставяне на новините в контекста

Как трябва да разбираме новините, ако не познаваме географията? Тя ни помага да осмисляме текущите събития в контекста на действителността.

3. Отбелязване на курса на историята

Географията не само представя различните факти в перспектива, но ни помага и да разберем историята. Искаме да осмисляме по-добре историческото минало? Тогава нека да учим география!

4. Изграждане на навигационни умения

Изучаването на география спомага за развитието на пространственото мислене. Тези умения биха могли да ни помогнат, ако се изгубим, шофирайки из града или ако сме на излет в дивата природа.

5. По-приятно пътуване

Без основното усещане за география е невъзможно да се извлече максимума от пътуването. При екскурзия в страната или чужбина ще ни е много по-комфортно, ако знаем кои са най-красивите и привлекателни кътчета, които може да посетим.

6. Разбиране на нашия дом

Географията ни позволява да разберем мястото, където живеем. Хората се заселват на определени територии заради пейзажа. Например, градовете почти винаги са построени около река или друго надеждно водоснабдяване. Каква е историята на мястото, където пребиваваме? Как географията е засегнала областта? Това са само част от интересните въпроси, които изникват в съзнанието ни.

7. Визия за глобализацията

Глобализацията е една от най-големите сили в световната история в продължение на десетилетия. Светът е толкова голям, колкото винаги е бил, но е по-взаимосвързан от всякога. Разбирането на промените, които са се случили и продължават да се случват в резултат на тази свързаност, е невъзможно без знания по географията.

8. Опознаване на различните култури

Човешката цивилизация е фундаментално основана на местоположението: локацията влияе върху кухнята, облеклото, архитектурата и дори върху социалните отношения. Всеки аспект на едно общество се основава на неговата география.

Географията ни помага да разберем и оценим невероятното разнообразие от култури по света. За да опознаем истински хората, е добре да знаем нещо за тяхната земя.

9. Подготовка за бъдещето

Географските умения ръководят важни решения, които се вземат всеки ден. От архитектурата през политиката, та чак до бизнеса, събитията случващи се днес, утре ще бъдат в учебниците по история. И всичко това благодарение на географията.