Защо да учим история?

1
350
Добави коментар
kursovezavseki
kursovezavseki

Историята е полезна и незаменима, защото благодарение на нея се разкрива истината за развитието на човечеството и се създават морално-етични ценности и устои, заради които цивилизацията има бъдеще.

Ето и някои от най-важните причини да учим история:

1. Тя ни помага да разберем хората и обществата

Историята представлява огромен склад за информация, в който се описва как хората и обществата се държат в различните епохи, като се представят доказателства за взаимодействието отделните народите. За целта се използват разнообразни сравнителни перспективи, които са от съществено значение за формирането на обективно гражданско мислене.

Миналото е причината за настоящето и бъдещето. Само чрез изучаване на историята можем да осъзнаем: как се променят нещата, какви са факторите, които предизвикват тази промяна, както и кои елементи на обществото и институциите продължават да съществуват въпреки промяната.

2. Значението ѝ в живота на всеки един от нас

Тази прекрасна наука осигурява терен за морално съзерцание. Изучаването на различни личности и ситуации от миналото позволява на всеки ученик да преживее по собствен начин някои от реалните препятствия, с които хората са се сблъсквали в трудни условия. Героите, които са преодолели несгодите си, определено могат да служат за вдъхновение.

3. Тя осигурява самоличност

Историята помага за осигуряване на национално самосъзнание и това безспорно е една от причините всички модерни народи да насърчават нейното изучаване. В семантиката ѝ се включват доказателства за начините, по които се формират семействата, нациите, институциите и самите страни, и как те се развиват, като успоредно с това се запазва близостта между членовете на социума. Историята на България подчертава отличителните особености на опита на нашите предци, което неминуемо спомага за разбиране за изконните за всеки българин ценности, което, от своя страна, води до лоялност към държавата и нейните закони.

4. Способността да се аргументират доказателствата

Изучаването на историята изгражда опит в боравенето с различни доказателства. Учейки се как да комбинираме факти от миналото като: публични изявления, частни записи, цифрови данни, визуални материали, ние всъщност развиваме способността си да структурираме последователни аргументи въз основа на разнообразни данни. Това умение може да се приложи и спрямо информацията, която срещаме в нашето ежедневието.

5. Склонност към оценяване на противоречиви интерпретации

Да се ​​научим как да идентифицираме и да оценяваме противоречивите интерпретации е основно качество, за разгръщането на което историята, като една истинска лаборатория на човешкия опит, осигурява обучение. Историческите изследвания са от решаващо значение, за да бъдат добре информирани гражданите. Тези проучвания предоставят основната фактологична информация за същността на нашите институции и за ценностите и проблемите, които засягат социалното ни благополучие.

6. Историята е полезна в света на труда

Науката история помага за създаването на кадри в различни области на икономиката. Професионалните историци преподават на различни нива, работят в музеи и медийни центрове, провеждат научни изследвания за частни фирми и публични агенции. Тези дейности са наистина жизненоважни, защото те запазват основното значение на историята, но повечето хора, които я изучават, използват знанията си за по-широки цели, много често в сферата на правото и на публичната администрация. По този начин се развиват изследователски умения, както и способност за намиране и оценяване на източниците на информация и средствата за идентифициране и оценка на различните интерпретации.

Защо да изучаваме история? Отговорът е, че всички ние истински се нуждаем от получаване на достъп до лабораторията на човешкия опит. Това ни помага да сме добре осведомени, да развиваме критично мислене, както и да подобрим основните си комуникативни умения за говорене и писане – все качества, пряко свързани с много от аналитичните изисквания в публичния и в частния сектор, където способността да се откриват, оценяват и обясняват различните тенденции е от съществено значение.