Защо да учим руски език?

1
206
Добави коментар
kursovezavseki
kursovezavseki

Русия. Москва. Санкт Петербург. Добродушни хора. Забележителна архитектура. Красива природа. Необятност. Ако искаме да научим повече за интересния и непознат свят на Русия, тогава има едно нещо, което определено може да направим: да научим руски език. Ето и някои добри причини, които да ни мотивират да отделим време за това начинание.

1. Масовост на езика

Руският се говори от повече от 260 милиона души по целия свят, като се смята за най-разпространения език в Европа и осмия най-масово употребяван в света. Официален език е в: Русия, Беларус, Казахстан и Киргизстан.

Като част от славянското езиково семейство руският споделя много прилики с езици като: полски, украински, български, сръбски, чешки и т.н.

2. Възможности за заетост

Русия е една от водещите икономически сили. Много руснаци обичат да пътуват в чужбина, което силно влияе на световната туристическа индустрия. Ако искаме да работим в сферата на туризма и знаем руски, определено имаме сериозно предимство, което може да добавим в нашето CV.

На българския пазар е пълно с родни и чуждестранни компании, които търсят квалифицирани кадри, владеещи руски език. Тук говорим за позиции в различни сектори с високо трудово възнаграждение.

3. Завладяваща култура

Голяма част от руската култура може да бъде открита чрез нейната литература. Кой любител на книгите не би искал да прочете Пушкин, Толстой и Достоевски в оригинал? В руския има огромно количество думи и изрази, които не можем да намерим в редица други световни езици.

Към културната съкровищница на Русия можем да добавим и музиката – както класиката, така и съвременните поп, рок и рап хитове. Новата музика може да е модерна и смесена с глобалната култура, но същевременно остава вярна на корените си.

Има и редица интересни руски филми и телевизионни сериали и шоута, които си заслужава да бъдат гледани.

4. Ще открием истинската Русия

При екскурзия в Русия туристите понякога имат ограничена комуникация с местните жители заради езиковата бариера, което нерядко оставя отрицателно впечатление. Ако говорим руски, нещата ще стоят по коренно различен начин. Ще може да се насладим максимално на руското гостоприемство, а любезността на нашите домакини ще остави ярък отпечатък в съзнанието ни.

5. Възможност да разширим социалния си кръг

Владеенето на руски ще помогне за пълноценната Ви комуникация с местните хора и може да бъде добра основа за установяване на добри приятелски, а защо не и професионални взаимоотношения.

Докато учим езика, е много вероятно ще срещнем личности, които споделят нашите интереси, било то руснаци или други чужденци. Ако пък имаме близък, който говори руски, това е една отлична възможност за учене и практикуване на езика.

6. Просто защото искаш

Това е една от най-важните причини за изучаване на руски. Страстта и интересът към езика в повечето случаи са основните двигатели на успеха. Ако изпитваме силни емоции всеки път, когато слушаме руска музика, ако познаваме руснаци и мечтаем да посетим Москва, тогава ученето на руски език със сигурност ще ни достави невероятно удоволствие.