Тази компания измисли технология с бананови листа, която може да замени пластмасата за еднократна употреба

3
277
Добави коментар
setlans
setlans

Индийска компания измисли технология с бананови листа, която може да замени пластмасата и хартията за еднократна употреба.

Всички сме запознати с огромният проблем, пред който е изправено човечеството – пластмасата, която скоро ще ни завладее. Проблемът е толкова голям, че в момента в Тихия океан плава остров от боклуци, който е три пъти по-голям от Франция.

За щастие, все повече хора и компании се борят за справяне с проблема. Една такава компания е Tenith Innovations. Тя създава Banana Leaf Technology – технология за обработване на бананови листа.

„Кажете сбогом на пластмасата за еднократна употреба, и кажете здравей на банановите листа за многократна употреба“.

Отстраняване на пластмасата за еднократна употреба Примерно изображение на съдове от бананови листа

Над половината от световната пластмаса и хартия се използват еднократно, а след това се изхвърлят. Заради това, всяка година се изсичат 7 милиарда дървета, казват в съобщение Tenith Innovations.

Майката природа ни предлага всичко, от което се нуждаем и от човечеството зависи да направим правилния избор, твърдят от компанията.

За да създаде алтернатива на тези продукти, Tenith Innovations създават Banana Leaf Technology – „клетъчна екологична технология“, която запазва листата и органичните биоматериали до над 1 година, без да се използват каквито и да е вредни химикали.

Техниката е разработена от Тенит Адитя, индийски изобретател, който на 20 години, вече има 19 изобретения. Той работи и като CEO на социалната мрежа Altruu.

Банановата технология получава международно признание. Тя печели 2 национални и 7 международни награди. Включително печели и престижните: Международна награда за екология, Международна награда за зелени технологии и Наградата за технология на бъдещето.

Естествена консервационна техника Примерно изображение на съд за пуканки от бананови листа

Обикновено, листата и биоматериалите се разграждат в рамките на няколко дни, което не е особено добра алтернатива на пластмасата.

Banana Leaf Technology подобрява физическите свойства на листата, за да издържат по-дълго. По този начин, листата могат да заместят както пластмасата, така и хартията.

Използвайки натурален консервант, Адитя успява да увеличи трайността на листата до три години – въпреки че след първата, те загубват цвета си.

Преминавайки през специалната обработка, листата стават по-еластични, издържат на екстремни температури и могат да издържат повече тегло, отколкото биха могли преди.

Тази технология развива вече традиционните практики, за да задоволи съвременните нужди. По този начин се предоставя устойчиво екологично решение на дългогодишен глобален проблем, което освен това и ще спасява по 4 милиарда дървета на година.

Този преработен биоматериал, направен от листа, може да замести множество продукти в различни индустрии, като понастоящем успява да замести над 30 продукта, които ползваме ежедневно. Приложението му обаче е безгранично.

Решения, като това, биха могли да спасят голяма част от живота в океана, който в момента е сериозно застрашен.

Какво смятате за тази технология с бананови листа? Споделете ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / bananaleaftechnology.com