Първи данни от ЦИК: 11 областни града с кмет от първи тур

2
144
Добави коментар
setlans
setlans

Първи данни от ЦИК, синтезирани от Свободна Европа.

ГЕРБ остава водеща политическа сила в много от областните градове в България, стана ясно от първите официални данни от преброяването на гласовете от местните избори в неделя, публикувани от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Вотът протече при по-ниска избирателна активност в сравнение с местните избори през 2015 г. По данни на ЦИК избирателната активност към 17:30 часа в изборния ден е била 32,22%. През 2015 г. активността за страната към 17:00 часа е била 43,19%.

Ето какви са предварителните резултати:

Столицата

В надпреварата за кмет на София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) води с 36,22% от гласовете и ще се яви на балотаж с Мая Манолова (явява се като независим кандидат), която получава 26,73% от гласовете. Това става ясно от публикуваната от ЦИК информация при обработени 23,43% от бюлетините. Трети е Борислав Игнатов („Демократична България“) с 13,23% от гласовете, а четвърти остава Борис Бонев (независим) с 11,33%.

Общинският съвет в столицата ще бъде фрагментиран. Най-много места ще има ГЕРБ (31,51% от гласовете по предварителни данни). На второ място се очертава да бъде БСП със 17,45% от гласовете, а трета сила ще бъде коалицията „Демократична България“, която получава 15,59% по предварителни данни.

Победители след първи тур

В Бургас при преброени 73,87% от бюлетините настоящият кмет Димитър Николов от ГЕРБ печели убедително още на първи тур с 65,95% от гласовете. В общинския съвет ГЕРБ обаче няма мнозинство. Управляващата партия е получила 43,45% от гласовете. Втора е БСП с 12,04%, а трета е партията „Европейска средна класа“.

Макар данните от екзитполовете да показваха, че във Варна ще има балотаж, засега се очертава настоящият градоначалник Иван Портних от ГЕРБ да бъде избран на косъм още на първи тур. При 36,54% обработени бюлетини Портних получава 50,56% от гласовете, а издигнатата от БСП Анелия Клисарова е втора с 14,26%.

Общинският съвет в морския град също се очертава раздробен – ГЕРБ има 31.82% от гласовете, БСП – 13,86%, ДПС – 8,13%, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ има 7,66%, „Възраждане“ – 7,25%, а ДБ – 5,84%.

Във Велико Търново се очертава победа на първи тур на Даниел Панов от ГЕРБ с 60,45% от гласовете. Във Враца победата за кандидата на ГЕРБ също изглежда сигурна още на първи тур. Калин Каменов води с 73,27% от гласовете, сочат предварителните данни.

В Габрово настоящият кмет Таня Христова от ГЕРБ печели на първи тур с 58,63% от гласовете. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Кюстендил Петър Паунов също, изглежда, ще спечели още на първи тур с 54,59% от гласовете.

Монтана също ще има кмет още след първия тур от вота, показват предварителните данни на ЦИК. Златко Живков от местна коалиция „СДС (ГЕРБ, БНД, ВМРО-БНД и ЗНС)” води с 69,42% от гласовете.

В Стара Загора убедително води Живко Тодоров от ГЕРБ (69,27% от гласовете). В Търговище Дарин Димитров от ГЕРБ води с 51,86% от гласовете при 63% обработени бюлетини. В Хасково също се очертава градоначалник да има след първи тур на вота. Станислав Дечев от ГЕРБ води с 51,59% от гласовете.

В Кърджали при 44,46% преброени бюлетини на първи тур печели Хасан Азис от ДПС с 59,55% от гласовете.

Балотажите

Във втория по големина град Пловдив ще има балотаж. Срещу кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров (34,81% от гласовете при 44,48% преброени бюлетини) се очертава обаче да застане бившият кмет Славчо Атанасов, издигнат от НФСБ.

Данните от екзит половете на социологическите агенции „Маркет линкс“ и „Алфа рисърч“ сочеха, че до балотаж ще стигне кандидатката на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева, но според данните от непълното преброяване на бюлетините тя остава трета с 11,54% от гласовете.

В общинския съвет в Пловдив най-много места се очертава да има ГЕРБ, която получава 30,05% от гласовете по предварителни данни. Втора е БСП с 12,88% от гласовете. Трета е местната коалиция „НФСБ (ВМРО-БНД)“, а на четвърто място се нарежда „Съюз за Пловдив“.

В Благоевград Иван Камбитов от ГЕРБ (25,14% от гласовете) ще се яви на балотаж с Румен Томов.

Във Видин се очертава балотаж между Цветан Ценков (33,13%) от местна коалиция СДС (НДСВ, Нова алтернатива, ЗНС, БЗНС, БДСР) и Огнян Ценков (30,31%) от ГЕРБ. В Добрич на втори тур един срещу друг ще се изправят Йордан Йорданов (42,44%) от местна коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, ГН) и Надежда Петкова (29,61%) от местна коалиция ГЕРБ (СДС).

В Ловеч се очертава балотаж между кандидата на ГЕРБ Корнелия Маринова и кандидата на БСП Радина Банкова. С близък резултат е Виктор Стойчев от ВМРО. В Перник се очертава балотаж между Санислав Бладимиров от БСП и Вяра Церовска от ГЕРБ. В Разград на балотаж се очертава да се явят Денчо Бояджиев от БСП и Валентин Василев от ГЕРБ.

В Силистра убедително води Юлиан Найденов (48,51%) от ГЕРБ, който ще се яви на балотаж с Момчил Неков от БСП. В Сливен също се очертава балотаж между кандидатите на ГЕРБ Стефан Радев (47,02%) и БСП Кольо Милев (24,67%). В Шумен на втори тур ще се изправят Любомир Христов от ГЕРБ и Венцислав Венков от БСП.

В надпреварата за кмет на Русе води Пенчо Милков, издигнат от БСП, който ще се яви на балотаж с Диана Иванова от ГЕРБ. В Плевен се очаква балотаж между Георг Спартански, издигнат от инициативен комитет, и Мирослав Петров от ГЕРБ.

На втори тур в Пазарджик ще се явят Тодор Попов от коалиция „Новото време“ и Благо Солов, издигнат от местна коалиция БСП. На трето място с близък резултат е Иван Панайотов от ГЕРБ.

В Смолян ще има балотаж между Николай Мелемов от ГЕРБ и Кирил Хаджихристев от местна коалиция „Новото време“. В Ямбол Валентин Ревански от формацията „Пряка демокрация“ ще се изправи на втори тур срещу Катя Георгиева от БСП.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.