Боинг са доволни от полетния тест на Старлайнър на 4-ти ноември, готвят изстрелване до МКС през декември

1
120
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техниците на Боинг подготвят кораба „Старлайнър“ за неговия полет до Международната космическа станция през декември. Photo credit : Boeing

8 ноември 2019 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Американската авиокосмическа компания Боинг, която e създала космическия кораб „Старлайнър“ за превоз на астронавти до Международната космическа станция, оповести първите резултати от полетния тест на 4-ти ноември, по време на който бяха изпитани системите за аварийно спасяване. По думите на представителите на компанията полетът е бил напълно успешен. Двигателните и навигационните системи са работили по план. Отделянето на сервизния модул, топлинния щит и базовия топлинен щит са протекли според очакванията. 

Парашутите също са проработили успешно и са довели „Старлайнър“ до благополучно кацане. Вярно е, че един от трите парашута не се е разгърнал, но въпреки това Боинг потвърждава, че и два парашута са напълно достатъчни, за да поемат пълното тегло на командния и сервизния модул при прекратяване на мисията в случай на авария. 

Установена е и причината заради неразгръщане на третия главен парашут – хлабава връзка между него и пилотския парашут. Това е достатъчно дребен проблем, за да бъде отстранен веднага и без отлагания. Ръководството на Боинг и ръководителката на комерсиалната пилотирана програма към НАСА Кейти Лийдърс потвърждават, че полетът на „Старлайнър“ до Международната космическа станция няма да претърпи забавяне заради неразгърнатия парашут и ще бъде проведен в срок на 17-ти декември.

Що се касае до критиките, които Боинг непрекъснато отнася, компанията заяви, че най-сериозните критици са не кои да е други, а самите астронавти, които ще рискуват живота си на „Старлайнър“. Всички те са много доволни от полетния тест на 4-ти ноември и за тях той е напълно успешен. 

Сега, след като първият полет на „Старлайнър“ е вече в историята, фокусът се насочва към безпилотната мисия към МКС през декември. В случай че тя е успешна, Боинг ще е в готовност да превозва астронавти до орбита през 2020-та година. 

„Ние винаги тестваме, защото по този начин винаги се учим“, съобщава Лийдърс. „В хода на програмата „космическа совалка“ ние се учихме до последния ден. Ние се научихме от дебюта на Старлайнър. Ще се научим от предстоящия безпилотен дебют до МКС, преди да проведем пилотиран тестов полет“.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/