УСПЕХ: СпейсЕкс изстреля за четвърти път една и съща първа степен на ракета Фолкън 9!

1
185
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

11 ноември 2019 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Днес американската космическа компания СпейсЕкс направи още една голяма стъпка напред към възвръщаемостта на ракетните технологии, след като в 16:56 ч. българско време излетя ракетата „Фолкън 9“. Една и съща първа степен на „Фолкън 9“ извърши своя четвърти полет, а в космоса бяха въведени 60 спътника от интернет групировката „Старлинк“. 

Освен това днес за пръв път бе използван повторно обтекател от ракета „Фолкън“ – това бе същият обтекател, който летя по време на мисията на свръхтежката ракета „Фолкън Хеви“ на 11-ти април 2019-та.

Днешната мисия бе втора за програмата „Старлинк“. Напомням на читателите, че първата бе реализирана успешно на 24-ти май. Планът е глобалната групировка на СпейсЕкс да се състои от минимум 12 000 спътника, като по-нататък техният брой може да нарасне до 40 000.

С успешното изстрелване днес СпейсЕкс прекрати една твърде необичайна тримесечна пауза на космическите си полети. Преди днешното излитане, последен път ракета „Фолкън“ летя на 6-ти август, когато в орбита бе изведен израелският спътник AMOS-17.

Следващият полет на компанията на Илон Мъск е насрочен за 4-ти декември, когато към Международната космическа станция ще се отправи поредният товарен кораб „Драгън“. А по-следващият ще е или стартът на спътника JCSAT-18, или изстрелването на космическия кораб „Крю Драгън“ с изпитанието на системите за аварийно спасяване. Но кой от тях ще е първи, зависи от това кога СпейсЕкс ще съумее да проведе статично огнево изпитание на „Крю Драгън“. 

Запис с акценти от днешния полет (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/