Техници прикачиха всичките двигатели на първата степен на ракетата за дебютната мисия до Луната Артемис-1

1
174
Добави коментар
redbul80
redbul80

11 ноември 2019 г. 18:20 ч. НАСА е една стъпка по-близо до реализирането на пилотирана мисия до Луната, след като всичките четири двигателя RS-25 бяха прикачени към първата степен на ракетата „Спейс Лонч Систъм“. Агенцията съобщава, че следващият етап ще е интегрирането на горивните и електрическите системи, след което първата степен практически ще е завършена. Изстрелването на дебютната мисия „Артемис-1“ до орбитата на Луната се очаква да е факт през 2021-ва година, като този първи полет ще е безпилотен. Ако той бъде успешен, следващият полет до окололунна орбита ще се случи през 2023-та. Тогава за пръв път след 1972-ра година астронавти отново ще се отправят към пространството на Луната. 

И ако тази новина е твърде оптимистична, наскоро журналистите от Арс Текника се добраха до писмо от и.д. директор на финансовия отдел на Белия Дом Ръсел Вот, което ни дава първата публична оценка колко ще струва на данъкоплатците това удоволствие. Оказва се, че всяко изстрелване на „Спейс Лонч Систъм“ ще възлиза на повече от $2 милиарда долара.

Сумата не бива да ни изненадва, особено като знаем, че ракетата е замислена в Конгреса в началото на десетилетието със специалната цел да пази работните места от вече прекратената програма „Космическа совалка“. Така „Спейс Лонч Систъм“ изпълнява своята политическа задача – да държи на държавна хранилка специалистите от пенсионирания проект. Със сигурност ракетата е в състояние да изпрати човек до Луната, в това няма никакъв спор. Но това е ракета, която разчита на вчерашни технологии и изостава от тенденциите на съвременното ракетостроене.

Само за сравнение една свръхтежка ракета „Фолкън Хеви“ на СпейсЕкс притежава две трети от товароподемността на „Спейс Лонч Систъм“ и струва едва $150 милиона. 

С други думи, за парите, които НАСА ще даде за реализацията на един пилотиран космически полет до орбитата на Луната, агенцията би могла да закупи 13 ракети „Фолкън Хеви“ и да построи цяла база в окололунното пространство. А пък за средствата, нужни за пет екскурзии „Артемис“, сигурно горе може да се създаде цял град… 

На снимката: първата степен на „Спейс Лонч Систъм“ с прикачени четири двигателя RS-25. Photo credit : NASA/Eric Bordelon