Американският марсоход Кюриосити откри загадка, свързана с кислорода на Червената планета

1
199
Добави коментар
redbul80
redbul80

Компилация от снимки, заснети от американския марсоход „Кюриосити“, на които се виждат преминаващите облаци в атмосферата на Червената планета. Credit : NASA/JPL-Caltech

14 ноември 2019 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Една загадка на Марс не стига. Учените все още не са установили на какво се дължат периодичните покачвания на нивото на атмосферния метан, но съвременният американски марсоход „Кюриосити“ вече се натъкна на нова мистерия – неочакваното поведение на кислорода. 

Приборът SAM (Sample Analysis of Mars), който е част от портативната химична лаборатория на „Кюриосити“, успя да потвърди, че съставът на атмосферата на Марс е следният: 95% въглероден диоксид и 5% други газове – молекулярен азот, молекулярен кислород, аргон, въглероден оксид. От години изследователите знаят, че през марсианската зима въглеродният диоксид замръзва на полюсите и се натрупва върху полярните шапки под формата на сух лед. Данните на SAM потвърждават, че когато това се случи, цялостното атмосферно налягане на планетата се понижава. И обратното, когато въглеродният диоксид се изпари повторно от полюсите, атмосферното налягане се покачва. Периодичните спадове и пикове в концентрациите на аргона и азота се случват съгласно моделите на учените – тук изненади няма.

Изненада има по отношение на кислорода – през пролетта и лятото неговото ниво се покачва с над 30%, а през зимата спадът е много по-съществен от предсказанията на учените. 

Към настоящия момент изследователите нямат никакво обяснение защо това се случва.

Когато говорим за мистерии, свързани с газове като кислород и метан на Марс, хората очаквано се вълнуват. Това са газове, които се образуват в хода на метаболитните процеси, протичащи в живите организми. НАСА подчертава, че изследователите разглеждат всички възможни обяснения за кислородната мистерия – както биологични, така и небиологични. За съжаление обаче „Кюриосити“ не е екипиран с инструменти, които да покажат категорично дали метанът и кислородът са с биологичен произход или не. Освен това учените се ръководят от принципа на „бръснача на Окам“ – първо трябва да се разгледат най-простите възможни теории и ако те не дадат удовлетворително обяснение, чак тогава се минава на по-сложните. Това е консервативен принцип, който е изключително разумен – Марс е непозната планета, но доказателствата за наличието на живот на нея са противоречиви. Далеч по-вероятно е да става въпрос за някакъв прост химичен процес, който обаче все още е неизвестен за учените.

Марсоходът „Кюриосити“ ще продължи да работи на Червената планета още дълги месеци и години, а през това време приборът SAM ще направи допълнителни измервания, които ще хвърлят светлина върху случващото се. Дори и да очакваме развръзката с нетърпение, вероятно ще мине време, преди загадката окончателно да бъде разплетена. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/