България е на 7-мо място в ЕС по употреба на антибиотици в месото

1
141
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

България се намира на седма позиция в Европейския съюз по употреба на антибиотици в местото. Това показват последните данни на ESVAC, цитирани от bTV. Най-много антибиотици в месото според статистиката се използват в Кипър, следвана от Италия, Испания и Португалия.

Според д-р Борис Борисов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потребителите не консумират използваните антибиотици, защото те минават през метаболизма. А и има максимално допустими стойности. По думите на експерта в повечето случаи антибиотиците се използват за лечение на болни животни.

По данни на БАБХ за брой положителни проби за използвани забранени антибиотици в месото през годините, става ясно следното: през 2016 г. са намерени 3 положителни проби в патешко месо. През 2017 г пробите пак са три и отново в патешко месо. През 2018 г. отклонения от нормите не са намерени, а през настоящата, 2019 г., е установена една положителна проба в говеждо месо.

Сред най-разпространеният антибиотик, който се използва при животните е тетрациклина- в 34.44% от случаите се използва той. След него е пенецилин (18.66%) и макролиди (14.44%), отново по данни на агенцията по храните.

Според д-р Борисов високите отчетени количества на използване ан антибиотици в месото, се дължат на методиката, по която се преброяват данните.