Фейсбук ни прави нещастни и завистливи?

1
161
Добави коментар
vocala
vocala

Фейсбук предизвиква ревност и неудовлетворение. Това сочат резултатите от ново проучване в Германия.

Немски учени установиха, че социалната мрежа носи повече негативи и злоба за потребителите си, отколкото приятно прекарване на свободното време и развлечение. Те са анализирали как Фейсбук се отразява на емоциите. Повече от една трета от анкетираните потребители на мрежата са признали, че се чувстват по-зле, след като са били активни в нея.

Основна причина за спадането на настроението е завистта. Особено силен такъв ефект имат снимките от почивка и купони, качени във Фейсбук. Социалната мрежа създава много илюзии, грешни представи и изкуствени критерии за начин на живот. Мрежата бомбардира потребителите си със снимки и информация, от които изглежда, че всички други си живеят страхотно и безгрижно. Оказва се, че позитивните новини и успехът на „приятелите“ не радват останалите, а по-скоро предизвикват завист.

Психолозите обясняват, че когато човек само наблюдава, а не участва във веселбата, е нормално да се почувства потиснат. От анкетираните 600 души тези, които само разглеждат, без да качват свои снимки, се чувстват най-зле. Затова учените от Хумболтовия университет в Берлин и Техническия университет в Дармщат стигат до извода, че Фейсбук намалява общото удовлетворение от живота.