Почистване на сушилня

1
162
Добави коментар
linabg
linabg

За късмет на съвременната домакиня на пазара вече има всякакъв тип уреди улесняващи домашната работа, но за не толкова голям късмет – трябва да се грижим за тяхната чистота. Чистият уред означава здраве, казваше баба ми, затова трябва да полагаме чести грижи за нашите помощници. Ето няколко стъпки как да почистим сушилнята си лесно на дневна база. Всеки един производител препоръчва годишна профилактика извършвана от специалист, която е желателно да бъде изпълнена. Имайте в предвид, че някои от производителите анулират гаранцията при не извършена профилактика.

Прочетете упътването: Погледнете дали всъщност производителят вече не е описал как да почистите сушилнята. При някои от по-новите модели има самопочистваща функция, при която също трябва да почистваме прахо-уловителят.

Изключете от захранването: колкото и добре да е изолирана машината, винаги е добре преди да започнем с почистването да прекъснем токоподаването към нея.

Наблюдавайте за сигнали: Сушилните имат индекатори, чието значение е описано в упътването. Проверявайте дали уреда ви загрява или издава нетипичен звук. Повече повреди в устройството са от замърсявания и с няколко рутини, ще удължите живота му.

Прахо-уловител: Обикновено прахо-уловителят се намира във високата част или на самата врата на сушилнята. Може да бъде изсмучен с пахосмукачка или изтупан. Важно е при всяко приключване на уреда, прахо-уловитеят да бъде почистван. Всички тези власинки, които ще видите са потенциален замърсител на въздуха в дома Ви и „враг“ на сушилнята ако не ги почистите те ще попаднат на последващото ви пране и ще се промъкнат навътре в машината.

Почистване вътрешността на сушилнята: Не е необходимо да закупувате специални препарати. Достатъчно е да използвате навлажнена кърпа с малко напръскан оцет по нея и да забършите барабана от вътрешанта страна. Почиствайте уреда и от външата страна по същият начин. Прахът е врага на вашият уред.

Почистване на кондензатора и топлообменника на сушилнята: За тези част от уреда е най-добре да се доверите на специалист. Всяка фирма има свой център за услуги. Хитринка – ако вземете пералня и сушилня от единтична марка, профилактита ще бъде извършвана от един човек и може би ще получите отстъпка от крайната цена.

Почистване на филтъра на сушилнята: това е много лесно, трябва да го правите или след всяко или на няколко изсушавания. Отново повтаряме, че най-големият враг е прахът. Погледнете упътването къде е вашият филтър и как да го освободите.