Почистване на прах у дома

1
201
Добави коментар
linabg
linabg

ПРАХ – 5 ЛЕСНИ СТЪПКИ С КОИТО ДА НАМАЛИМ КОЛИЧЕСТВОТО МУ У ДОМА.

Един от най-досадните елементи на почистването е праха – тъкмо забърсваме рафта и след 10 минути върху него отново има тънък слой прах. Няма как да се отървем от него, но има начини които да ни помогнат намаляването на количеството му. Много хора твърдят, че праха се образува от мъртва кожа, но не – праха е съвкупност от мъртва кожа, козина и пърхот от домашни любимци, замърсявания от околната ни среда, пухчета от килими и дрехи и много други. Ето няколко съвета които ще намалят количеството прах.

ОСТАВЕТЕ ОБУВКИТЕ СИ НА ВХОДА

Няма как да не сте забелязали по американските филми, как влизат в дома си и скачат на леглото с обувките си. За щастие не е толкова разпространена американската култура у нас, но все по-често, хората продължават да носят обувките си след като влязат в дома си. Освен прах, по този начин внасяме и други замърсявания, влияещи зле на здравето и естетиката в дома ни. Добрата домакиня не казва не на гостите си и ако те не си събуят обувките е добър вариант да имате няколко чифта калцуни в близост до входната врата и да им предложите да ги сложат. Сложете изтривалка пред входната врата.

КОМАРНИЦИТЕ – ФИЛТЪРА НА ЧИСТИЯТ ВЪЗДУХ

Зима и лято, ние проветряваме дома си всеки ден. Колко е приятно чувството на хладния въздух изпълващ стаята нали? Комарникът е филтъра на този въздух и трябва да бъде почистван често. Откачете комарница и го из полейте с душа само с вода за да свалите прахта ако има замърсявания по-него, го разтъркайте леко с домакинска гъба и малко веро. При статичните комарници използвайте влажна кърпа и ги минете няколко пъти с почистена кърпа, дори и странно да звучи ако имате маркуч в двора и сте на първият етаж, се уверете, че прозорците са затворени и изпръскайте с маркуча.

СЛАДКИТЕ СЪНИЩА ИЗИСКВАТ ЧИСТО СПАЛНО БЕЛьО

Всички сме виждали реклами за мъртвата кожа, пърхот и праховите акарии, натрупващи се с време в матрака ни. Те също се натрупват в спалното бельо, възглавниците и завивките ни. Можем да намалим броят им като вакумираме матрака всеки път преди да го застелим с нови чаршафи, перем възглавниците и олекотените завивки/одеялата на 6-8 седмици. Преди да изперем чаршафите си, трябва да ги изтупаме за да премахнем остатъците по тях ако ли не, неразградимите частици ще остане върху чистото ни пране и пералнята. Относно матрака трябва да положим повече грижи. Може да ги видите в предходната ни статия.

ПРАХОСМУЧЕТЕ ЧЕСТО

Отделете повече време на прахосмученето и поддържайте прахосмукачката си чисто. Редовно почиствайте контейнера, дори и да не е пълен. Забелязали ли сте как от време на време дома ви мирише лошо след като прахосмучите? Това е от филтъра на прахосмукачката ви, който също изисква почистване.

НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЧЕТКИ ЗА ПРАХ

Сладки и удобни са, но за жалост едва 10% от този тип четки събират праха. Повечето го разпръскват във въздуха и той се връща на старото си място малко след това. Има четки от микрофибър, които всъщност събират праха и трябва да бъдат изпирани след употреба. Наблюдавайте дали праха се възвръща ако да задръжте четката, ако не я изхвърлете. Навлажнена микрофибърна кърпа е най-удачна за тази дейност.