Боинг оспори НАСА: космическият ни кораб Старлайнър не е скъп!

2
192
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от успешния полет на „Старлайнър“ на 4-ти ноември. Photo credit : NASA

18 ноември 2019 г. 18:45 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания Боинг излезе със съобщение, с което оспорва оценката на НАСА, че космическият кораб „Старлайнър“ ще е твърде скъп. 

„Ние никога не сме мислили да се откажем“, твърди се Джим Хилтън, ръководител на космическия отдел на Боинг. „Боинг застава изцяло зад „Старлайнър“ и програмата за комерсиални пилотирани полети. Направили сме значителни инвестиции в програмата и сме посветени да изстрелваме „Старлайнър“, за да поддържаме Международната космическа станция обитаема и в оперативен режим. Всякакъв намек, че сме възнамерявали да се откажем от участие в комерсиалната пилотирана програма, е категорично неверен. Ние сме били част от пилотираната космическа програма на НАСА от „Мъркюри“, „Джемини“, „Аполо“, космическата совалка и МКС – и сме горди да продължим с непоколебимото ни партньорство на МКС, „Старлайнър“ и Спейс Лонч Систъм. 

Макар че от компанията не желаят да оповестят каква е точната цена за астронавтско място на „Старлайнър“ поради факта, че е в конкуренция със СпейсЕкс, представителите ѝ твърдят, че сумата е под $90 милиона долара, написани в докладите на НАСА. Освен това от Боинг изказват следните причини, поради които считат, че „Старлайнър“ е по-добър кораб от „Крю Драгън“: Първо, корабът е петместен, но фирмата по заявка на НАСА ще превозва повече товар вместо пети астронавт – следователно редно би било цената за астронавтско място да се смята за петима души, а не за четирима. Освен това „Старлайнър“ ще притежава възможност за пълен контрол при всички фази на полета, в това число ръчно управление. Корабът ще лети с ракета „Атлас 5“, която е много по-надеждна от ракетата „Фолкън 9“ на СпейсЕкс и досега няма нито един провал от общо 80 полета. Освен това „Старлайнър“, за разлика от „Крю Драгън“, ще каца на суша, а не във вода. 

Но защо Боинг са поискали допълнителен финансов бонус, какъвто не е предложен на СпейсЕкс? От компанията обясняват, че СпейсЕкс вече имат космически кораб „Драгън“, който провежда редовни товарни полети до Международната космическа станция, докато Боинг не разполага с такъв. Боинг започнали да работят по кораб за нуждите на НАСА по-късно, но са искали да свършат работата в същия срок, което оскъпява процеса.

От компанията също така оспорват оценката на НАСА, че остават множество технически пречки преди фирмата да е готова да превозва хора в космоса. Боинг напомня следните успехи, постигнати през 2019-та година: 1. Огневи тест на сервизния модул, приключил безпроблемно 2. Всички парашутни изпитания са завършени без нито един провал и 2. Първи полет на „Старлайнър“, проведен на 4-ти ноември, който утвърдил работоспособността на спасителната система. Съгласно оценката на Боинг са елиминирани всички рискове преди предстоящите безпилотни и пилотирани мисии до МКС.

Боинг напомня, че изстрелването на „Старлайнър“ в безпилотен режим към станцията остава насрочено за 17-ти декември и в случай на успех ще има пилотиран полет още в началото на 2020-та. Сертифицирането на кораба за редовни мисии до МКС зависи от резултата както на безпилотната, така и на пилотираната мисия.

За повече информация: Боинг

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/