НАСА избра пет фирми за доставка на провизии на Луната: SpaceX, Blue Origin, Sierra Nevada, Ceres Robotics, Tyvak

2
172
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: космическият кораб на СпейсЕкс „Старшип“ ще каца на Луната в рамките на програмата на НАСА CLPS. Image credit : NASA

19 ноември 2019 г. 07:00 ч.

Светослав Александров. Американската космическа агенция НАСА избра пет нови фирми, които ще получат правото на конкурентен принцип да се съревновават за доставката на полезен товар на Луната в рамките на инициативата CLPS (Commercial Lunar Payload Services).

С това общият брой частни компании, които са включени в инициативата, възлиза на 14.

Ето кои са новоизбраните доставчици:

Blue Origin, Kent, Washington

Ceres Robotics, Palo Alto, California

Sierra Nevada Corporation, Louisville, Colorado

SpaceX, Hawthorne, California

Tyvak Nano-Satellite Systems Inc., Irvine, California

Събитието е съществено, защото с избора на СпейсЕкс сред останалите частни доставчици НАСА най-сетне призна за съществуването на проекта „Старшип“ и той най-после влиза в плановете на американската космическа агенция. По думите на Гуин Шотуел, която е президент на СпейсЕкс, „Старшип“ ще може да доставя до 100 тона полезен товар на лунната повърхност. Това може да се случи още през 2022 година, като тези първоначални мисии ще са свързани само с доставката на провизии, без хора. Пилотираните мисии ще са факт по-късно, чак след като бъдат отчетени множество успехи в роботизиран вариант.

Блу Ориджин предлага своя собствен спускаем апарат „Блу Муун“, който бе представен публично по-рано през годината. Засега обаче основателят на компанията Джеф Безос отказва да каже кога апаратът ще бъде готов.

Трите останали компании Сиера Невада, Тайвък и Серес разработват малки спускаеми апарати, които ще доставят по-скромни научни прибори. Очаква се и те да са готови в периода 2022-2023 година. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/