Лято в Скандинавия 2019: Норвежки фиорди и четири скандинавски столици с круиз и самолет

1
160
Добави коментар
ivangeorgiev2014
ivangeorgiev2014

Програма

Северът на Европа – това е среща с родината на троловете, елфите и феите, с Нобел, Амундсен, Григ, Ибсен и… Карлсон, който живее на покрива! Това е вратата към света на Андерсеновите приказки. Планини, гори, водопади, зелени долини и суровото очарование на знаменитите фиорди – маршрутът включва предложение за круиз по непристъпния Нерьойфиорд – тясно и драматично разклонение на гиганта Зьогнефиорд, най-дългия в Норвегия и втори в света след Скорсби в Гренландия. Пътуването с Фломската железница е признато за най-впечатляващото пътешествие с влак в света. Този тур ви дава възможност да го осъществите и да общувате с недокоснатата дива природа на Норвегия. 
Ще разгледате Стокхолм, Хелзинки, Осло, Гьотеборг, Копенхаген, ще пътувате с кораб покрай живописните острови на Стокхолмския архипелаг, ще посетите интересни музеи. 

1 ден : полет до Стокхолм 
Полет за Стокхолм от летище София, Терминал 2 в 17.35 ч. с Раян Ер. В 19.25 ч. местно време пристигане на летище Скавста. Среща с екскурзовода и трансфер до Стокхолм. Настаняване в хотел. Нощувка. 

2 ден : Стокхолм 
Закуска. Обзорна обиколка на Стокхолм с местен екскурзовод на руски език. Изумително красив град, разположен на 14 острова, свързани помежду си с 57 моста, шведската столица с право е гордостта на Скандинавия. На централния остров Stadsholmen се намира Гамла Стан – средновековния Стар град. Разходка в лабиринта от улички, за да почувстваме очарованието на старата архитектура. Главното здание е Кралският дворец, една от най-големите кралски резиденции в Европа със своите седем етажа и 600 стаи. Настоящият крал е Карл ХVI Густав.. С автобуса ще преминем по най-красивата улица, крайбрежната Strandvägen, истински шедьовър от края на 19 век. Посещение на Кметството с местния екскурзовод /заплаща се входна такса/. Това е най – известната сграда на Стокхолм, чиято световна слава се дължи на церемонията по връчването на Нобеловите награди, които от 1902 година се провеждат именно тук. Ще запомните този ден с разглеждането на Синята зала, където се провежда приемът след връчването и Златната зала с мозайките от 18 милиона елемента, позлатени с 10 кг злато. Свободно време и качване на кораба за Хелзинки. В 17.00 ч. започва едно невероятно морско пътуване сред 24 000 острова на Стокхолмския архипелаг. Нощувка в каюти. 

3 ден : Хелзинки 
10.00 ч. пристигане в Хелзинки. Обзорна обиколка на града с местен екскурзовод на руски език – пешеходен тур с впечатляващата сграда на Финския парламент, Сенатския площад, Скалната църква. Свободно време. Привечер обратно отпътуване за Стокхолм с круизния кораб. Нощувка в каюти. 

4 ден : Стокхолм, музеите на Юргорден 
09.30 ч. пристигане в Стокхолм. Свободно време до 13.30 ч. за посещение на музеите на остров Юргорден по избор и по интереси. Това са музеи, които нямат аналог по целия свят! 

 

Корабът – музей Васа е построен около един от най-обсъжданите морски съдове на всички времена, поради удивителната история на зрелищното си спускане на вода на 10 август 1628 година. Пред очите на многочислената тълпа флагманът, гордост на шведската корона, с две оръдейни палуби и цвета на шведското морско войнство на борда си, изминава по малко от една миля и потъва! 16 хектара дъбови гори са били изсечени за построяването му, но не напразно – през 1961 година, когато е изваден, се оказва, че дървото е непокътнато. Металните елементи са повредени и ръждясали, но корпусът сияе с цялото великолепие на богатата си украса. След като 333 години смущава от дъното корабите и моряците, плаващи над него, той се превръща в радост и атракция за малки и големи – най – посещавания музей в Стокхолм!

Скансен – първият в света етнографски музей на открито пресъздава картина на шведския бит от началото на 20 век. Ще видите над 150 домове от различни части на страната, където ще ви посрещнат жени и мъже в национални носии, заети в традициони за районите дейности.

И още – Нордическия музей, ако се интересувате от фолклор, скандинаввска култура и мода, или музея на принц Валдемарсуде, ако се интересувате от скандинавска живопис и скулптура.

Следобед отпътуване за Норвегия. Пристигане вечерта. Нощувка в района на Осло. 

5 ден : Нерьойфиорд, Фломската железница 
Закуска. Отпътуване за района на Зьогнефиорд. 

 

По желание и срещу допълнително заплащане: двучасов круиз по Нерьойфиорд.

Това е най-тясното разклонение на Зьогнефиорд, 17 километра между стръмни скали, зелени планински била, в пълното отсъствие на съвременна техника, която да напомни за човешко присъствие – това е пътуване в царството на фиордите! 

 

По желание и срещу допълнително заплащане пътуване с Фломската железница.

Tова е най – зрелищното пътешествие с влак в света! Железницата минава по най – стръмния склон в света и преодолява 870 м разлика във височината! Кристални реки, каскади от водопади, до които влакът спира за фотопауза, снежните шапки на планинските върхове и изумителната гледка към величествения Аурландсфиорд – това е преживяването на Фломската железница, третата по посещаемост забележителност в Норвегия. 
Забележка: 
Възможно е участието и в двете допълнителни екскурзии, осъществяват се последователно! 

Връщане във Флом и отпътуване за хотела в района на фиордите. Настаняване . Вечеря по желание. Нощувка. 

6 ден : Осло, Острова на музеите 
Закуска. Отпътуване за Осло. Обзорна екскурзия на норвежката столица: Кралския дворец, Кметството, парка “Вигеланд” с 212 скулптурни фигури – най-голямата сбирка под открито небе, дело на един човек – талантливия скулптор Густав Вигеланд. Тъга и радост, любов и ненавист, младост и старост, родители и деца – всички емоции, които ни съпровождат в ежедневния живот, са застинали в бронз, гранит и ковано желязо в пет композиционни части, всяка носеща своя философски смисъл. Крайбрежната улица Акер Брюге е многолюдна и пълна с живот. Погледът ни е поразен от съвременното футуристично здание на Новата Опера, открита през 2008 година. Необичайната архитектура на това здание от стъкло и мрамор го превръща в една от най – популярните забележителности на Осло. Недалече се намира и замъкът Акершус /13 – 18 век/, исторически комплекс, в който са погребани норвежките монарси. Свободно време за обяд. 
С автобуса ще отидем до Бюгдой – Острова на музеите, където на пешеходно разстояние един от друг се намират няколко интересни музея: Музея на викингските кораби, Норвежкия морски музей, „Кон Тики”- разказващ за пътешествията на Тур Хейердал, „Фрам” – корабът, на който Фритьоф Нансен покорява Северния полюс. Свободно време за посещение по интереси. 
Oтпътуване за района на Гьотебог . Настаняване в хотел. Възможност за вечеря. Нощувка. 

7 ден : Гьотеборг 
Закуска. Обзорна обиколка на Гьотеборг с местен екскурзовод на руски език. Вторият по големина и значение град в Швеция е разположен на устието на река Йота, при вливането й в Северно море. Ще видим Дворцовия парк, Операта, фонтана „Посейдон” на Йотаплац, Морската кула, Кронхюсет – най-старата сграда в града. Свободно време, в което по желание може да посетите Музея на научните открития „Универсум” с експозицията „Джурасик парк”. Отпътуване за Хелзингборг /210 км/. Нощувка в района на Копенхаген/Хелзингборг. 

8 ден : Копенхаген, полет за София 
Закуска. Преминаваме с ферибот в Дания, покрай замъка на Хамлет Кронборг. Обиколка на датската столица с местен екскурзовод: започва със зданието на Кметството, уникален образец на оригинално архитектурно решение със съчетанието на различни художествени стилове. Фотопауза и продължаваме с двореца Кристиансборг, Борсата, Старото и новото пристанище, двореца Амалиенборг, Фотопауза при “Малката русалка” от приказките на Андерсен. Свободно време.Трансфер до летището. Полет за София с Уиз Ер в 16.15 ч. Пристигане в 19.50 ч. 

 

Вид настаняване
Цени, валидни за записване до 14.12.2017:
Цени, валидни за записване след 14.12.2017:

Възрастен в двойна стая и вътрешна каюта за четирима
1615 лв
1720 лв

Възрастен в двойна стая и вътрешна каюта за двама
1675 лв
1780 лв

Трети възрастен /в двойна стая на доп. легло и вътрешна каюта за трима/
1635 лв
1740 лв

Възрастен в единична стая и вътрешна единична каюта
2195 лв
2290 лв

Дете до 12 г., настанено с двама възрастни
1595 лв
1690 лв