ДВАМА ДУШИ СА ЗАГИНАЛИ СЛЕД ВЗРИВ НА КИСЛОРОДНА БУТИЛКА В „ПИРОГОВ“ МЕДИЯМИКС НОВИНИТЕ MEDIAMIX NEWS

2
124
Добави коментар

Двама души са загинали след взрив на кислородна бутилка в болница „Пирогов“ в София, съобщи БНР.

Инцидентът е станал около 3.45 ч. в стая на Второ вътрешно отделение, която се намира във втория етаж в болницата. По първоначална информация причината за пожара е взрив на кислородна бутилка. В резултат на взрива са загинали двама души, които са били пациенти на болницата. На място са изпратени 12 пожарни, 32 пожарникари и 36 полицаи, уточни директорът на Пожарната старши комисар Николай Николов:

„Това е отделение за тежко болни хора. Поздравявам персонала за това, което е направил. Спасени са десетки човешки животи. Ситуацията е под контрол.“

Заместник-директорът на болница „Пирогов“ Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява:

„По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Останалите пациенти са в добро компесирано състояние. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние. „

По-рано екипи на полицията и пожарната евакуираха пациентите, които се намират в отделението на болницата. Част от тези, които са най-трудно подвижни, се изнасяха на ръце.

Районът пред болницата е отцепен. На място е вътрешният министър Младен Маринов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, както и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

4 линейки са изпратени пред болницата, съобщиха за „Хоризонт“ от Спешната помощ. Военномедицинска академия също е изпратила своя линейка, съобщиха от лечебното заведение.Източник:https://news.bg/

На брифинг пред Пирогов министър Ананиев даде подробности за инцидента.Пожарът възниква малко преди 4 часа в една от стаите на второ вътрешно отделение.Под опасност е бил живота на повече от 80 души.2 са починали.Жертвите са мъже на 68 и 55 години.Останалите няма опасност за живота им.Уведомени са близките на починалите.32 души са изведени.Има и обгазени,но вяма никаква опасност за живота им.Щетите на този етап са локализирани и болницата в момента работи нормално.

Това не е злонамерено действие и изключваме това да е терористичен акт.Това каза главният секретар на МВР Младен Маринов.Водещата версия засега е теч на бутилка с кислород,но това тепърва ще се установява,след като екипите от следователи и пожарникари имат възможност да влязат на мястото на инцидента и да се направят съответните експертизи.Има паднала стена в следствие на взрива.

Единият от загиналите е имал тежко белодробно увреждане и му е било подавано допълнително количество кислород.Конкретни причини на този етап не могат да бъдат посочени,преди да се направят съответните експертизи.Няма други пострадали пациенти,освен едно леко обгазяване,но всичко е под контрол.Болницата работи нормално.Проблем има само в шокова зала и това малко ще затрудни приемането на тежко болни.Няма взривена бутилка.Пирогов отваря гореща линия,на която близките могат да звънят 02 91 54540.Нека да звънят хора,които имат близка във второ вътрешно отделение,за да не се претоварват линиите.Близките на загиналите са уведомени,а на тези които не сме се обаддили могат да бъдат спокойни.Това каза директорът на Ппирогов проф. д-р Николай Габровски.