Калифорния официално забранява употребата на кожи

2
118
Добави коментар
svetla58
svetla58

Калифорния е първият щат в САЩ, който забранява напълно продажбата на изделия от животински кожи.

След забраните в Сан Франциско, и в Лос Анджелис, губернаторът Гавин Нюзъм подписа  законопроекти през уикенда за борба с жестокостта срещу животни в Golden State, включително AB44, който забранява продажбата, производството и даряването на кожени дрехи и аксесоари. „Калифорния е лидер по отношение на хуманното отношение към животните и днес това лидерство включва и забрана на продажбата на кожа“.

Законът се отнася за всички нови дрехи, чанти и обувки, изработени от кожа. Изключва употребяваните кожени и таксидермични продукти. Козината, използвана по религиозни причини или използвана от коренните американски племена, също са забранени, според CNN. Нарушителите на забраната, която влиза в сила от януари 2023 г., ще подлежат на глоби.

Забраната идва по петите на по-голямо движение в модната индустрия за постепенно премахване на кожи, включваащо обещания от Chanel, Gucci, Burberry и DVF. Президентът на Chanel, Бруно Павловски, неотдавна заяви пред WWD, че луксозният бранд „вече няма да използва екзотични кожи в бъдещите си творения“, добавяйки: „Бъдещето на висок клас продукти ще дойде от ноу-хау на какво е способно нашето ателие“.

Coach е друга марка, която спира употребата на кожи, обявявайки още през октомври 2018 г., че вече няма да продава норки, койоти, лисици и заешки кожи. „Разбрахме от населението на нашите служители и от потребителите си, че за тях е важно да заемем позиция по този въпрос“, каза изпълнителният директор на Coach Джошуа Шулман пред Business of Fashion. „Правим го, защото смятаме, че е правилно“ .