УСПЕХ: Астронавтите Ендрю Морган и Лука Пармитано инсталираха охлаждаща система за търсача на тъмна материя Алфа Магнитен…

2
120
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: астронавтите Лука Пармитано и Ендрю Морган по време на днешната „космическа разходка“. Photo credit : NASA TV

2 декември 2019 г. 21:55 ч.

Светослав Александров. Днес, на 2-ри декември, американският астронавт Ендрю Морган и неговият европейски колега Лука Пармитано излязоха в открития космос за трети път. В рамките на извънбордовата дейност, продължила шест часа и две минути, астронавтите успяха да монтират нова охлаждаща система за авангардния търсач на тъмна материя „Алфа магнитен спектрометър“!

Освен че охлаждащата система бе благополучно монтирана, Морган и Пармитано свързаха захранващите кабели и кабелите за пренос на данни, както и всички осем тръби от „Алфа магнитен спектрометър“ към системата. Също така астронавтите успяха да изпълнят и още една допълнителна задача – поставиха ново изолационно покривало върху спектрометъра, тъй като старата изолация бе изхвърлена в открития космос по време на първата извънбордова дейност. След това наземното ръководство активира охлаждащата система и по предварителна информация тя фукционира според очакванията.

През следващите дни ръководството на „Алфа магнитен спектрометър“ ще извърши щателна проверка на новия уред и ако бъдат установени отклонения, ще бъде проведена последна четвърта „космическа разходка“. Напомням на читателите, че ремонтът на „Алфа магнитен спектрометър“ е също толкова сложен, колкото бяха някогашните поправки на космическия телескоп „Хъбъл“ от астронавтите на совалките. Това е така, защото „Алфа магнитен спектрометър“ никога не е бил предназначен да бъде поправян в космически условия. 

Очакванията са ремонтираният инструмент да работи поне до 2030-та година. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/