Американската лунна мисия ЛРО откри останките от индийския апарат Викрам

2
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

Останките от спускаемия апарат „Викрам“, заснети от камерата LROC на американската мисия „Лунър Риконисънс Орбитър“. Credits : NASA/GSFC/Arizona State University

2 декември 2019 г. 23:00 ч.

Светослав Александров. Близо три месеца след злополучното кацане на индийския спускаем апарат „Викрам“, три месеца на недомлъвки, спекулации, отказ от страна на Индийската космическа агенция ISRO да публикува снимките от „Чандраян 2“ на мястото на спускане, американската автоматична лунна станция „Лунър Риконисънс Орбитър“ бе тази, която разгада съдбата на мисията. 

Спускаемият апарат наистина се е разбил. 

Въпреки че някои индийски медии пускаха информация, че „Викрам“ е достигнал лунната повърхност непокътнат, макар и под наклон, и така хората останаха с впечатление, че мисията му е постигнала поне частичен успех, истината най-сетне излезе наяве. Спускаемият апарат се е разбил – и е на множество малки парчета: 

На тази карта, съставена на базата на снимки от камерата LROC на американската мисия „Лунър Риконисънс Орбитър“, се виждат следите от „Викрам“. Със зелено са отбелязани потенциалните парчета хардуер от спускаемия апарат, а със синьо – нарушената почвена структура. Credits : NASA/GSFC/Arizona State University

Американската мисия „Лунър Риконисънс Орбитър“ успя да заснеме снимките на мястото на падане на „Викрам“ на 17-ти септември, 14-ти и 15-ти октомври и 11-ти ноември. Фотографиите от 17-ти септември бяха официално качени в публичното пространство няколко дни по-късно и ентусиаст на име Шанмуга Субраманиан пръв е успял да установи къде са останките. Последващото заснемане през октомври и ноември просто потвърдило находката.

Държа да напомня, че разгадаването на мистерията е възможно само благодарение на отворената политика на НАСА, която постановява всички заснемани снимки от междупланетните мисии да бъдат качвани в мрежата за общонародно ползване. Нито една друга космическа агенция освен НАСА не обнародва всичките си фотографии в срок.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/