Тревожна статистика за българските деца!

1
120
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Всяко трето дете в България е пълно. Само за пет години затлъстелите първолаци у нас са с 2% повече.

Това показва ново проучване на Националния център по обществено здраве и анализи и на регионалните здравни инспекции, осъществено сред първокласници.

От 28% през 2008 г.

децата с наднормено тегло сега са достигнали 30,5 на сто, пише „Монитор“.

Според специалистите основната причина за излишните килограми са заседяването пред компютъра и мазните храни. В резултат нарастват сърдечносъдовите и костните проблеми, както и случаите на диабет в детска и юношеска възраст.

„Балансираното и здравословно хранене в съчетание с оптимална физическа активност са необходимо условие за осигуряване на добро здраве, оптимален растеж и развитие на децата и юношите – възраст, в която се формират навиците, свързани със здравословния начин на живот“, казва проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика.

Тя посочи, че мазнините са необходими за човешкия организъм, но консумацията на голямо количество от тях, особено на наситени мазнини, води до наднормено тегло и затлъстяване.

Освен мазнините, които се добавят в храните (масло, олио и др.) и видимите мазнини в месото, в някои храни се съдържат и „скрити“ мазнини – например чипс, снакс, торти, колбаси, пържени закуски, сосове и салати с майонеза. Те действат подмолно като трупат неусетно, но безотказно тлъстини в човешкия организъм.